19 Ιουνίου, 2024

ΕΟΠΥΥ: Ποιοι δεν πληρώνουν 1 ευρώ και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Από την καταβολή του 1 ευρώ και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ εξαιρούνται ορισμένες ομάδες πολιτών.

 Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του  ο ΕΟΠΥΥ, σε συνέχεια της εφαρμογής του άρθρου 25 του ν. 5102/2024 (ΦΕΚ Α’ 55) και κατόπιν ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

1. Για τις προληπτικές εξετάσεις που υπάγονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου, καθότι εντάσσονται σε καθεστώς ειδικής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας και δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.

 2. Δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου από τους δικαιούχους περίθαλψης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για εξετάσεις που εκτελούνται στα Δημόσια, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, στην «Παναγιά Φανερωμένη – Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα», στο Νοσοκομείο Αίγινας «Ο Άγιος Διονύσιος», στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και γενικά σε παρόχους οι οποίοι για εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς-δικαιούχους περίθαλψης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.

3. Επίσης, οι ασφαλισμένοι Ευρωπαϊκών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δεύτερου εδαφίου της περ. 12 της υποπαρ. 2 της παρ. ΙΒ του ν. 4093/2012 (Α’222), όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 25 του ν. 5102/2024 και ως εκ τούτου δεν γίνεται και σε αυτούς παρακράτηση ποσού (1-3  ευρώ).

4. Τέλος, επισημαίνεται ότι εξαιρούνται της καταβολής του ποσού του ανωτέρω Νόμου, οι πάσχοντες από:

μεσογειακή αναιμία
δρεπανοκυτταρική νόσο
χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση
οι πάσχοντες από κυστική ίνωση
οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας 80%  και άνω για οποιαδήποτε πάθηση.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 25 του ν. 5102/2024 (ΦΕΚ Α’ 55), όπως διευκρινίζονται στην υπ’ αριθ. πρωτ. ΕΑΛΕ/Γ.Π.23721/29-4-2024 (ΑΔΑ: 9ΕΤ64ΦΥΟ-ΕΟΞ) Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

.enikonomia