19 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΟΔΥ: Με ποια μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα-Τι λέει ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου (vid)

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Με αφορμή ωστόσο τα αυξημένα κρούσματα και με στόχο τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον, ο ΕΟΔΥ συστήνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης μια σειρά μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν στα σχολεία.

Τα μέτρα αφορούν καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό.

Όπως τόνισε μιλώντας στο Press Office Online (poo.gr), ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Εμμανουήλ Μπελαδάκης «η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, με την προεργασία που έκανε τις προηγούμενες ημέρες, έχει καλύψει όλα τα κενά. Άρα οι εκπαιδευτικοί θα είναι στις θέσεις τους προκειμένου να υποδεχτούν τους μαθητές. Σε ότι έχει σχέση με την έξαρση του κορωνοϊού και της γρίπης όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές έχουν ενημερωθεί για τα νέα μέτρα τα οποία έχουν κοινοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας. Σκοπός μας είναι να δώσουμε έμφαση στην τήρηση των μέτρων αυτών. Υπάρχει η εμπειρία από το παρελθόν όπου και η συνεργασία με τους μαθητές ήταν άψογη. Πρόκειται για μέτρα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και τον αερισμό των αιθουσών, την απολύμανση και όλα εκείνα που τηρούσαμε και την προηγούμενη φορά».

Δείτε το βίντεο:

Ωστόσο ο κ. Μπελαδάκης απηύθυνε έκκληση στο να υπάρχει και η συνεργασία των γονέων σημειώνοντας ότι «το να έρθει ένας μαθητής με συνάχι ή άλλο σύμπτωμα πριν την πανδημία ήταν κάτι φυσιολογικό. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι και θα θέλαμε από τους γονείς το οποιοδήποτε σύμπτωμα παρατηρούν στο παιδί τους, να τους ανησυχήσει καθώς αν ο μαθητής αυτός έρθει στο σχολείο και φέρει τον ιό ή την γρίπη η μετάδοσή τους στα άλλα παιδιά θεωρείται δεδομένη. Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική, αλλά η χρήση της στο σχολείο δεν απαγορεύεται κιόλας. Όσοι επιθυμούν να τη φορούν είναι ελεύθεροι να το πράττουν» τόνισε ο κ. Μπελαδάκης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ για τα σχολεία συστήνονται τα παρακάτω μέτρα:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών
Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
Πριν και μετά:
Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας
Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Πάντως, αναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ για κορωνοϊό, γρίπη ή RSV και συστήνεται να απουσιάσουν από τα μαθήματά τους.