16 Ιουλίου, 2024

Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες-Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους οι αγρότες με διευρυμένο συλλαλητήριο που ξεκινά στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας και θα κλιμακωθεί, μέχρι να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις του. Ήδη, έχουν συνταχθεί με τους αγρότες της Γαλλίας και της Γερμανίας και «μοιράζονται» το σύνθημα «No farmers, no food».

Υπάρχουν δύο μπλόκα, ένα στη Θεσσαλία κοντά στην Καρδίτσα και ένα στον Πλατύκαμπο. Η μαζική κινητοποίηση θα διαρκέσει 24 ώρες και μετά το συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας, τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν στον κόμβο του Πλατυκάμπου, για να ενισχύσουν το μπλόκο που έχει παραταχθεί από την περασμένη Τετάρτη.


Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων: μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Επιπλέον κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα αλλά προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ. Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα. Να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου στην συνδεδεμένη καλαμποκιού.