26 Μαΐου, 2024

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Κρήτης για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο νησί

H Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί και ενημερώνει τους πολίτες για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω αυξημένων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10).
Από τις 27/3 έχουν σημειωθεί 3 υπερβάσεις στα Χανιά και 2 υπερβάσεις στο Ηράκλειο της τάξεως των 50 μg/m3 και άνω. Η μεταφορά σκόνης συνεχίζεται και αναμένεται να επηρεάσει την Κρήτη μέχρι και τις 4/4. Η μεταφορά σκόνης είναι φυσιολογική για αυτή την εποχή του χρόνου. Οι συστάσεις για τις ευπαθείς ομάδες παραμένουν.
Συγκεκριμένα οι ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα και οι καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Πέραν αυτού, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 & KN95, δεδομένου ότι συγκρατούν σωματίδια μεγέθους 0,3 μm και πάνω, θα μπορούσαν να προστατεύσουν όσους πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.