28 Σεπτεμβρίου, 2022

Ενέργεια: Χειμώνας φωτιά για τα νοικοκυριά – Ποιοι επιδοτούνται

Νέο μοντέλο επιδότησης του ρεύματος βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο δίνοντας μπόνους στα νοικοκυριά που θα καταναλώσουν λιγότερο ρεύμα απ’ ό,τι τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Χειμώνας «φωτιά» για τα νοικοκυριά
Μακριά από το φυσικό αέριο είναι η πρόταση της κυβέρνησης ενόψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα που έρχεται, με 700.000 νοικοκυριά να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα.

«Θα επιδοτήσουμε το φυσικό αέριο αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση για αυτό λέμε να καταναλώσουν πετρέλαιο», είπε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η κυβέρνηση θα πριμοδοτήσει φέτος όσους επιλέξουν το πετρέλαιο ως μέσο θέρμανσης καθώς αυξάνει το επίδομα και επιδοτεί στην αντλία οριζόντια το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πάντως πολλοί είναι οι καταναλωτές που προτείνουν τη λύση του… παπλώματος.

Τα νέα ποσά του επιδόματος θέρμανσης
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  με τα σημερινά δεδομένα θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,60€.

Το νέο επίδομα που θα δοθεί φέτος θα είναι αυξημένο καθώς περισσότεροι θα είναι και οι δικαιούχοι.

Ενδεικτικά:

– Στο κέντρο της Αθήνας για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το επίδομα θα ανέλθει, από 181 ευρώ πέρυσι, σε 210 ευρώ φέτος.

– Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το επίδομα θα ανέλθει, από 299 ευρώ πέρυσι, σε 347,9 ευρώ φέτος.

– Στην Κοζάνη για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το επίδομα θα ανέλθει, από 469 ευρώ πέρυσι, σε 548,5ευρώ φέτος.

– Στην Φλώρινα για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το επίδομα θα ανέλθει, από 469 ευρώ πέρυσι, σε 578,2 ευρώ φέτος.

Αντιδράσεις για τη δήλωση Πέτσα
Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, πως  όποιος δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα ενεργειακά δεδομένα… πεθαίνει.

Ο ίδιος με ένα tweet, μιλά για διαστρέβλωση της αλήθειας, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για κυνισμό.

«Αποσπασματική προβολή μιας φράσης που διαστρεβλώνει την αλήθεια. Αναφερόμουν στην προσαρμοστικότητα του ανθρώπου ιστορικά, ενώ στο σήμερα, στην προσαρμοστικότητα όλων μας για να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση», είπε ο υπουργός.

«Ο αλαζονικός οίστρος της κυβέρνησης συνεχίζεται, με τον κ. Πέτσα να παίρνει σήμερα την σκυτάλη. Η ατυχέστατη, και μετά την ανασκευή, δήλωση ότι όποιος δεν προσαρμοστεί στην ενεργειακή πραγματικότητα, πεθαίνει είναι αποκαλυπτική πολιτικού κυνισμού», λέει το ΠΑΣΟΚ.

Αύριο η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει το νέο σχέδιο για τις παρεμβάσεις στην αγορά της ενέργειας που θα αφορά τόσο το δημόσιο όσο και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Mega.com