27 Ιουνίου, 2024

ΕΛΜΕΠΑ: Πλήρης αντιστοίχιση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια

Σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του ΕΛΜΕΠΑ αναφέρει:

“Με ομόφωνη απόφασή της, στις 5 Ιουνίου 2024, η επταμελής Επιτροπή του άρθρου 66 του νόμου 4610/2019, εισηγείται την πλήρη αντιστοίχιση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) με τα υπόλοιπα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας. Οι φοιτητές του Τμήματος έχουν, ως εκ τούτου, τη δυνατότητα να εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ) και να αποκτούν τα ίδια ακριβώς επαγγελματικά δικαιώματα με τους απόφοιτους Μηχανολόγους Μηχανικούς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των Πανεπιστημίων Πατρών, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ λειτουργεί από το 2019 και παρέχει πενταετές πρόγραμμα σπουδών. Οι σπουδές που προσφέρει είχαν ήδη αναγνωριστεί με τον πλέον επίσημο τρόπο ως σπουδές υψηλού επιπέδου και ακαδημαϊκά αντίστοιχες με αυτές που προσφέρουν τα υπόλοιπα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

Από το 2021, «οι σπουδές, οδηγούν στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων». Το Δίπλωμα που λαμβάνουν οι απόφοιτοι ολοκληρώνοντας τις προπτυχιακές τους σπουδές είναι συνεπώς ισοδύναμο με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Το Τμήμα πιστοποιήθηκε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) τον Μάρτιο του 2023. Στις έντεκα από τις δώδεκα «αρχές – κριτήρια», η βαθμολόγηση του Τμήματος ήταν η ανώτατη δυνατή, δηλαδή «Πλήρης συμμόρφωση». Μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει από τις αναρτημένες στον ιστότοπο της ΕΘΑΑΕ αξιολογήσεις ότι οι επιδόσεις αυτές είναι από τις καλύτερες στο σύνολο των ελληνικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Μετά την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της επταμελούς Επιτροπής αναμένεται η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ και, στη συνέχεια, η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα το Ηράκλειο.

Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ προσφέρει υψηλού επιπέδου, σύγχρονες σπουδές στο αντικείμενο της Μηχανολογίας. Οι κατευθύνσεις σπουδών που μπορούν να επιλέξουν σε προχωρημένα εξάμηνα για την ειδίκευσή τους οι φοιτητές , είναι οι ακόλουθες:

Ενεργειακή – Με έμφαση και παράδοση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Κατασκευαστική – Με έμφαση στις σύγχρονες αυτόματες εργαλειομηχανές, στην τρισδιάστατη εκτύπωση και γενικότερα, στις προσθετικές κατασκευαστικές τεχνολογίες.

Ρομποτική – Μηχατρονική που αποτελεί τη μοναδική αντίστοιχη κατεύθυνση σε Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στη χώρα μας.

Η ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος είναι πλούσια και υπηρετείται από διεθνώς αναγνωρισμένους Καθηγητές. Τέσσερις εξ αυτών εμφανίζονται το 2022 στη λίστα του Πανεπιστημίου Stanford με τους κορυφαίους 2% παγκοσμίως ερευνητές στην κατηγορία τους https://hmu.gr/stin-lista-toy-2-ton-koryfaion-epistimonon-toy-kosmoy-gia-to-etos-2022-to-elliniko-mesogeiako-panepistimio/. Οι φοιτητές μας έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε ερευνητικά ή αναπτυξιακά έργα των μελών ΔΕΠ του Τμήματος.

Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου διαθέτει επίσης πλούσιο και σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό. Οι φοιτητές μας συνδυάζουν ως εκ τούτου την υψηλή θεωρητική κατάρτιση με την εφαρμογή στην πράξη, ώστε να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ενός απαιτητικού μεν, αλλά περιζήτητου και εξαιρετικά δημιουργικού επαγγέλματος”.