1 Οκτωβρίου, 2023

Ελένη Βατσινά για το θέμα της έλλειψης εργατών γης

Ακόμη δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα των μετακλητών εργατών γης από τρίτες χώρες

Το θέμα της έλλειψης εργατών γης αναδεικνύει η βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, με ερώτησή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

Στην ερώτησή της η Ελένη Βατσινά τονίζει ότι παρά τις αισιόδοξες προαναγγελίες προ μηνών, το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης δεν λύθηκε, με τους παραγωγούς στην Κρήτη, μάλιστα, να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια ιδίως κατά την περίοδο της συγκομιδής των σταφυλιών, των οπωροκηπευτικών αλλά και του ελαιοκάρπου.

Μεταφέροντας την αγωνία του αγροτικού κόσμου αλλά και τα ζητήματα που θέτει και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η βουλευτής ζητά να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την επίλυση των γραφειοκρατικών ζητημάτων που συνιστούν προβλήματα στην έλευση αλλά και καθυστερήσεις στην άφιξη εργατών γης στην Ελλάδα, αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να είναι διαθέσιμοι οι απαραίτητοι εργάτες γης για την καλλιεργητική περίοδο αλλά και για τη συγκομιδή.

Την ίδια ώρα, ο αγροτικός κόσμος στενάζει υπό το βάρος του αυξημένου καλλιεργητικού κόστους, που αναπόφευκτα εκτοξεύει τις τιμές για τον καταναλωτή. Σε δήλωσή της, μάλιστα, ανέφερε:

Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, το κενό σε εργάτες γης δεν έχει καλυφθεί ακομη, οι εξαγωγές των προϊόντων μας – του χρυσού της Κρήτης – κινδυνεύουν μέρα με τη μέρα!
Το αποτέλεσμα; Χωράφια μένουν ακαλλιέργητα, η συγκομιδή πολλές φορές … δε γίνεται και το τελικό προϊόν φτάνει πανάκριβο στα χέρια του καταναλωτή.
Ο συντοπίτης μας Υπουργός πρέπει να αναλάβει δράση άμεσα. Δε θα ανεχτούμε να βλέπουμε τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, μέρα με τη μέρα, να αργοπεθαίνει και να καταλήξει ο Κρητικός που ζει σε ένα προικισμένο, από κάθε άποψη, τόπο, να καταναλώνει εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα!