27 Απριλίου, 2024

Έκτακτη συνεδρίαση της G7 στην σκιά των πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία

Σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου μετά τις νέες επιθέσεις στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα λογοδοτήσει.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις «δειλές», όπως είπε, επιθέσεις κατά αμάχων, τονίζοντας ότι είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αυτή η αδιάκριτη στόχευση αμάχων ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

Στην ίδια γραμμή κύματος, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάειν, είπε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, ενώ το Παρίσι προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις σηματοδοτούν εις βάθος μεταβολή της φύσης του πολέμου.

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι G7
Αύριο έχουμε έκτακτη συνεδρίαση των G7 στην οποία θα συμμετέχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.

Σημαντική είναι και η συνάντηση που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα και οι ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ όπου θα συζητήσουν την επιπλέον αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ο Πούτιν κλιμακώνει και θα κλιμακώσει τις επιθέσεις για να ξεκόψει κάθε απόπειρα αντεπίθεσης στο στρατιωτικό επίπεδο. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο που χτυπάει αστικό περιβάλλον για να πτοήσει το ηθικό.

Πάντως ξεκαθαρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συνεχίσουν τις κυρώσεις και την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Όπως λένε, μοναδικός στόχος είναι η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο αλλά μένει να αποσαφηνιστεί τι σημαίνει πλέον νίκη στον πόλεμο αυτόν για τη Δύση.

Οι Βρυξέλλες επισήμως δεν βλέπουν σύντομα διαπραγματεύσεις, διότι εάν το ζητήσουν οι δυτικοί, θα εκληφθεί ως σημάδι αδυναμίας.

Υπάρχουν όμως και οι φωνές που κάνουν λόγο για διάλογο και κατάπαυση του πυρός επειδή δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Mega.com