20 Μαΐου, 2024

Έκτακτη προειδοποίηση για ασυνήθιστα σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα σήμερα

Μια ασυνήθιστα ισχυρή ηλιακή καταιγίδα -την πρώτη εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, αν πραγματοποιηθεί- είναι πιθανό να εκδηλωθεί στο διάστημα σήμερα Παρασκευή (10/5), προειδοποίησαν ειδικοί

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Daily Mail, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) στις ΗΠΑ εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης δελτίο για Σοβαρή (G4) Γεωμαγνητική Καταιγίδα – γεγονός που αποτελεί τον πρώτο τέτοιο συναγερμό που εκπέμπεται από το 2005, όταν η Γη χτυπήθηκε από την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας εδώ και μισό αιώνα.

Αυτήν τη φορά, το «ασυνήθιστο γεγονός» θα μπορούσε να διαταράξει ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα GPS και τμήματα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία – ενώ πρόσθεσε πως μπορεί επίσης να τυλίξει ένα τεράστιο τμήμα της χώρας σε έναν θεαματικό κύκλο φωτός (σαν το «σέλας»).

Η εν λόγω ηλιακή καταιγίδα -εάν τελικά συμβεί- θα ακολουθήσει μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν αρκετές μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος από τον ήλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για τον χθεσινί συναγερμό.

Οι ειδικοί εξήγησαν πώς οι εκτοξεύσεις ύλης και μαγνητικού πεδίου από την ατμόσφαιρα του ουράνιου σώματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα.

«Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού (SWPC) της NOAA – ένα τμήμα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας – παρακολουθεί τον ήλιο μετά από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων και στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας (CME) που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου», έγραφε η έκτακτη ειδοποίηση.

«Οι μετεωρολόγοι του διαστήματος έχουν εκδώσει ένα δελτίο Σοβαρής Γεωμαγνητικής Καταιγίδας (G4) για το βράδυ της Παρασκευής. Πρόσθετες ηλιακές εκρήξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας που θα διατηρηθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», συνεχίζει η ανακοίνωση, πριν περιγράψει την ανώμαλη δραστηριότητα που προειδοποίησε τους ειδικούς του διαστήματος.

«Ένα μεγάλο σμήνος ηλιακών κηλίδων έχει παράγει αρκετές μέτριες έως ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις από την Τετάρτη», αναφέρεται.

«Τουλάχιστον πέντε εκλάμψεις συσχετίστηκαν με CMEs που φαίνεται να κατευθύνονται προς τη Γη. Οι προγνώστες της SWPC θα παρακολουθούν τα διαστημικά μέσα της NOAA και της NASA για την έναρξη μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας».

«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τις υποδομές», συνεχίζει η δήλωση, αναφέροντας πώς η καταιγίδα θα μπορούσε «δυνητικά να διαταράξει τις επικοινωνίες, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την πλοήγηση, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες».

Θα μπορούσε επίσης να «εξαλείψει το διαδίκτυο» για κάποιους, προειδοποίησαν περαιτέρω οι επιστήμονες.

«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν θεαματικές επιδείξεις σέλαος στη Γη. Μια σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα περιλαμβάνει την πιθανότητα να παρατηρηθεί σέλας μέχρι την Αλαμπάμα και τη Βόρεια Καλιφόρνια», συμπλήρωσαν.

Τι είχε γίνει το 2005

Η τελευταία φορά που το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού εξέδωσε τέτοιο δελτίο για Σοβαρή Γεωμαγνητική Καταιγίδα ήταν στις 20 Ιανουαρίου 2005.

Μια καταιγίδα ενεργητικών πρωτονίων προσέκρουσε στη Γη μόλις 15 λεπτά αργότερα, προκαλώντας μια ραδιοέκρηξη με υψηλή συχνότητα, υποδεικνύοντας την παρουσία μεγάλου αριθμού ενεργητικών ηλεκτρονίων σε πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Εν ριπή οφθαλμού, το φαινόμενο επηρέασε τη Γη με την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας που έχει μετρηθεί εδώ και πέντε δεκαετίες, ενεργοποιώντας μέσα σε λίγα λεπτά τους μετρητές ακτινοβολίας σε όλο τον πλανήτη.

«Αυτή η έκλαμψη παρήγαγε το μεγαλύτερο σήμα ηλιακής ακτινοβολίας στο έδαφος εδώ και σχεδόν 50 χρόνια», δήλωσε τότε ο Richard Mewaldt του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, καθώς άλλες υπηρεσίες όπως το διαδίκτυο γλίτωσαν σε μεγάλο βαθμό.

«Αλλά πραγματικά εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πόσο γρήγορα τα σωματίδια έφθασαν στη μέγιστη έντασή τους στη Γη», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Σε αυτή την περίπτωση, η μανιασμένη καταιγίδα πρωτονίων κορυφώθηκε μέσα σε 15 λεπτά – αν και κανονικά, το πιο έντονο μέρος ενός γεγονότος πρωτονίων συνήθως χρειάζεται δύο ώρες ή περισσότερο για να συσσωρευτεί, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Μια καταιγίδα G5 το 2004 προκάλεσε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία, ενώ κατέστρεψε μετασχηματιστές ρεύματος στη Νότια Αφρική.

Αυτή τη φορά, πιθανότατα θα επηρεαστούν οι ΗΠΑ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Πηγή: ieidiseis.gr