29 Μαρτίου, 2024

Εκλογές Τουρκία: Ο Ερντογάν διέψευσε τις δημοσκοπήσεις, ο Κιλιτσντάρογλου τις προσδοκίες

Κανείς εκ των δύο βασικών υποψηφίων δεν ξεπέρασε το 50% – Σε επίπεδα ρεκόρ εκτιμάται η συμμετοχή – Το θρίλερ παρατείνεται, με ορίζοντα πια την 28η Μαΐου 

Σε ομιλία προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα λίγο πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης. Δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα αλλά είμαστε μπροστά, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ένας ευδιάθετος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις πρώτες πρωινές ώρες, δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι είναι έτοιμος να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία στις 28 Μαΐου, θεωρώντας ότι έχει τη δυναμική να επικρατήσει έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η αντιπολίτευσης.

Ευφορία στο στρατόπεδο του AKP
 Με ενσωματωμένο το 98,55% ο Ερντογάν συγκεντρώνει 49,34%, έναντι 45% του αντιπάλου του, ενώ μεγάλος ρυθμιστής της αναμέτρησης αναδεικνύεται ο Σινάν Ογάν με 5,23%.

 Βετεράνος προεκλογικός ακτιβιστής, ο Ερντογάν εμφανίστηκε στο μπαλκόνι της έδρας του κόμματός του AK στην Άγκυρα με ένα μικρόφωνο τραγουδώντας: «Σας αγαπάμε τόσο πολύ» προς το πλήθος. Κοροϊδεύοντας τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είχε κινηματογραφήσει τις διαφημίσεις της προεκλογικής του εκστρατείας στην ταπεινή του κουζίνα, είπε: «Κάποιοι είναι στην κουζίνα, εμείς είμαστε στο μπαλκόνι».

 Ένας εμφανώς θυμωμένος Κιλιτσντάρογλου, το κόμμα του οποίου κατηγόρησε το στρατόπεδο του Ερντογάν για εκτεταμένες εκλογικές ατασθαλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, αντεπιτέθηκε: «Παρά τις συκοφαντίες και τις προσβολές του, ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να πάρει το αποτέλεσμα που περίμενε. Οι εκλογές δεν μπορούν να κερδηθούν στο μπαλκόνι. Τα δεδομένα εξακολουθούν να έρχονται».

 «Αν ο λαός μας πει ότι υπάρχει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», πρόσθεσε ο 74χρονος πρώην κρατικός λειτουργός. «Θα κερδίσουμε σίγουρα τις εκλογές στον δεύτερο γύρο … Ο Ερντογάν δεν κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης που περίμενε … Τις επόμενες 15 ημέρες θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα, τους νόμους και τη δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα».

 Ρυθμιστής του δευτέρου γύρου θα είναι ο ανεξάρτητος εθνικιστής Σινάν Ογάν, ο οποίος έλαβε λίγο πάνω από το 5% των ψήφων.

Οι πιο σημαντικές εκλογές στον κόσμο
 Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία έχουν μετατραπεί σε μία από τις πιο προσεκτικά παρακολουθούμενες πολιτικές αναμετρήσεις στον κόσμο φέτος, λόγω των τεράστιων επιπτώσεων τόσο για το μέλλον της δημοκρατίας στο μέλος του ΝΑΤΟ με 85 εκατομμύρια κατοίκους όσο και για την ασφάλεια στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, εκτιμά το Politico.

 Προσερχόμενος στην ψηφοφορία, ο όλο και πιο αυταρχικός Ερντογάν φαινόταν πιο ευάλωτος από κάθε άλλη φορά κατά τη διάρκεια της 20ετούς κυριαρχίας του στην πολιτική της Τουρκίας, εξαιτίας μιας φλεγόμενης κρίσης του κόστους ζωής, η οποία έχει ωθήσει τις τιμές πολλών βασικών ειδών διατροφής, όπως τα κρεμμύδια, το κρέας και τα αγγούρια, εκτός της εμβέλειας πολλών καταναλωτών.

 Προσθέτοντας στα δεινά του, ο Ερντογάν βρέθηκε επίσης αντιμέτωπος με μια ενωμένη εξακομματική αντιπολίτευση υπό τον Κιλιτσντάρογλου, η προεδρική υποψηφιότητα του οποίου υποστηρίχθηκε επίσης από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Τα κλειδιά που χάρισαν τη νίκη στον Ερντογάν
 Ωστόσο, ο λαϊκιστής Ερντογάν, ανέτρεψε τα προγνωστικά. Τι συνέβη; Κατάφερε να στηριχθεί σε μια ισχυρή συντηρητική βάση και εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης εκτίμησης λόγω των μαζικών προγραμμάτων υποδομών και πρόνοιας που εφαρμόζει, μαζί με την αναβαθμισμένη θέση της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.

 Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν σε πορεία νίκης με μεγάλη διαφορά, η αντιπολίτευση προέβλεπε ότι θα μειώσει τη διαφορά λόγω του αριθμού των ψήφων που απομένουν ακόμη από τις μεγάλες πόλεις όπου είναι ισχυρότερη. Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τους κυβερνητικούς εκλογικούς παρατηρητές ότι απέφυγαν σκόπιμα να προσθέσουν μεγάλο αριθμό ψήφων από εκλογικά τμήματα σε προπύργια της αντιπολίτευσης, αμφισβητώντας συνεχώς την καταμέτρηση εκεί.

 Είπε ότι 300 κάλπες παρακρατούνται στην Άγκυρα και 783 στην Κωνσταντινούπολη. «Μπλοκάρουν το σύστημα στις κάλπες όπου οι ψήφοι μας είναι υψηλοί με επανειλημμένες ενστάσεις», κατήγγειλε. «Μη φοβάστε τη θέληση του λαού. Μην μπλοκάρετε τη θέληση του λαού. Καλώ τους εργάτες της δημοκρατίας στο πεδίο να μην εγκαταλείψουν τις κάλπες. Είμαστε εδώ μέχρι να καταμετρηθεί κάθε ψήφος».

 Η δημοσιογράφος Nevin Mengu έγραψε στο Twitter ότι είχε πληροφορίες ότι στη συνοικία Cankaya της Άγκυρας – παραδοσιακό προπύργιο της αντιπολίτευσης – μία κάλπη είχε καταμετρηθεί 11 φορές. Ο Alper Tasdelen, δήμαρχος της Cankaya, δήλωσε ότι σχεδόν όλες οι κάλπες εκεί αμφισβητούνται.

Οργή για την καταμέτρηση
 Από νωρίς το βράδυ της Κυριακής, η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων πυροδότησε μια πικρή πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί το κόμμα AK του Ερντογάν για διάφορες μορφές εκλογικής λαθροχειρίας.

 Δύο από τους πιο υψηλόβαθμους πολιτικούς της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, κατήγγειλαν τον τρόπο με τον οποίο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδιδε τα αποτελέσματα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, καθώς η ροή του Anadolu χρησιμοποιείται ευρέως από τα τηλεοπτικά κανάλια για τη ζωντανή κάλυψη των εκλογών. Αρχικά, το Anadolu είχε τοποθετήσει τον Ερντογάν σε πορεία νίκης με ποσοστό 54% έναντι 40%.

 Οι δήμαρχοι είπαν ότι το πρακτορείο έδινε μια υπερβολική εικόνα για το προβάδισμα του Ερντογάν νωρίς το βράδυ, επιλέγοντας αποτελέσματα μόνο από περιοχές όπου το κόμμα ΑΚ ήταν ισχυρό. Η πρόθεση ήταν να αποθαρρυνθούν οι εκλογικοί παρατηρητές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θα έφευγαν πριν από την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων, γεγονός που θα επέτρεπε τη δυνητική χειραγώγηση των ψηφοδελτίων.

 Οι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης επεσήμαναν ότι το Anadolu είχε καταφύγει στην ίδια τακτική στις δημοτικές εκλογές του 2019, λέγοντας αρχικά ότι οι ψήφοι σήμαιναν ότι το κόμμα AK ήταν σε τροχιά μεγάλης νίκης, ενώ η αντιπολίτευση πήρε τελικά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα στην ύστερη καταμέτρηση.

 Ο Ερντογάν και τα στελέχη του κόμματός του AK κατηγόρησαν την αντιπολίτευση για εξαπάτηση και για χρήση της κατηγορίας για απάτη ως δικαιολογία για την ήττα. «Το έθνος μας πήρε την απόφασή του. Δεν χρειάζεται να βρείτε νέες δικαιολογίες. Θα δούμε τη βούληση του έθνους μας όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα».

ethnos.gr