20 Απριλίου, 2024

Εκλογές τον Απρίλιο έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τα σενάρια για τις πιθανές ημερομηνίες

«Ξαναφούντωσε» η συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών μετά τον διάλογο που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ορειβάτη κατά την επίσκεψή του στον Κορυδαλλό την Τετάρτη. «Θέλω να πάω στον Όλυμπο τον Μάιο» είπε ο Πρωθυπουργός για να λάβει από τον ορειβάτη την απάντηση: «Έλα να σε πάω» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμπληρώνει: «Μετά τις εκλογές, να ανεβούμε».

Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται και κινείται ο Πρωθυπουργός ερμήνευσαν τα λόγια του ότι σχεδιάζει να διεξαχθούν οι εκλογές τον Απρίλιο.

Ένα ισχυρό σενάριο που φέρεται να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι είναι η πρώτη κάλπη να στηθεί στις 9 Απριλίου που σημαίνει ότι οι δεύτερες εκλογές, αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα γίνουν στις 21 Μαΐου.

 Αυτό θα «βόλευε» με την έννοια ότι και στη γειτονική Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε εκλογές στις 14 Μαΐου και έτσι δεν θα υπάρξει ουσιαστικό κενό ανάμεσα στις ελληνικές και τουρκικές κάλπες. Βέβαια, η Τουρκία δεν είναι η μοναδική παράμετρος για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στη χώρα μας, όμως, σίγουρα παίζει και αυτό τον ρόλο του.

Το δεύτερο σενάριο – αλλά με λιγότερες πιθανότητες – προβλέπει κάλπες στις 2 Απριλίου. Έτσι θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές επαφές πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδεχόμενο εκλογών την Κυριακή των Βαΐων έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Εκκλησία.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν στις 14 Μαΐου. Το ενδεχόμενο εκλογών στο τέλος Απριλίου φαίνεται πως βγαίνει εκτός συζήτηση, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο για δεύτερες κάλπες καθώς στις 2 Ιουνίου αρχίζουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις.

madata.gr