19 Νοεμβρίου, 2024

Εκλογές: Στον αέρα λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη – Πώς μπορούν να επηρεαστούν

Η τραγωδία στα Τέμπη άλλαξε όλα τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τις εκλογές.

Στην πραγματικότητα όλα πλέον είναι στον αέρα και οι όποιες συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα μετατίθενται για το επόμενο διάστημα.

Κατ’ αρχάς το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοίνωνε την αύξηση του κατώτατου μισθού και θα έδινε το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο πένθος.

Ερωτηματικό υπάρχει πλέον και για τον χρόνο των εκλογών, καθώς η 9η Απριλίου συμπίπτει με το σαρανταήμερο μνημόσυνο των νεκρών του πολύνεκρου δυστυχήματος. Έτσι, ακόμα και η ημερομηνία της πρώτης κάλπης μοιάζει να είναι υπό συζήτηση, τουλάχιστον για την ώρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ακόμα ότι, με το που θα σβήσουν τα φώτα από τις τηλεοπτικές κάμερες, θα ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές ευθύνες, δεδομένου ότι οι συνδικαλιστές έχουν προβεί ήδη σε καταγγελίες για την κακή λειτουργία του συστήματος πλοήγησης.

Το γεγονός μάλιστα ότι στις 15 Φεβρουαρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που είχε, σύμφωνα με τις οδηγίες, για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου θα μπει στην ατζέντα της αντιπαράθεσης μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Καταγγελίες για παραλείψεις

Σημαντικό ρόλο στην αντιπαράθεση θα παίξουν και όλες οι καταγγελίες των εργαζομένων και των συνδικαλιστών για παραλείψεις που στοίχισαν τη ζωή τόσων ανθρώπων. Άλλωστε στο φως της δημοσιότητας ήρθε από την πρώτη στιγμή η επιστολή παραίτησης του πρώην προέδρου της επιτροπής ETCS Χρήστου Κατσιούλη, η οποία είναι αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Με την επιστολή του στη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, στις 27 Απριλίου 2022, ο τότε πρόεδρος σημείωνε ότι στο παρελθόν είχε ενημερώσει τη διοίκηση της εταιρείας «για όλα τα τεχνικά θέματα που προκάλεσαν και προκαλούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων ανάταξης της σηματοδότησης 717/14 και ETCS επί γραμμής 10005/07». Στην πραγματικότητα είχε εκφράσει προς την ΕΡΓΟΣΕ τη διαφωνία του για ενέργειες του Οργανισμού επί θεμάτων ανάταξης των γραμμών και των συστημάτων ασφαλείας.

Στη δισέλιδη επιστολή του κατέγραφε την ημιτελή συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια, αναφέροντας ότι σε συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου θα διεξάγεται «κυκλοφορία τρένων με 200 χιλιόμετρα την ώρα, χωρίς σε αυτό να υπάρχει καμία ένδειξη της κατάστασης της γραμμής, ακόμα και θραύση αυτής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων».

Όπως ανέφερε μάλιστα σε συνέντευξή του, αν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί. «Είχα ενημερώσει όλους τους αρμόδιους με επίσημα έγγραφα. Αυτό ήταν ένα συμβάν που ήταν αναμενόμενο να γίνει» είπε και πρόσθεσε: «Ένα δυστύχημα είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Εδώ μια απλή εξήγηση μπορεί να είναι το ανθρώπινο λάθος, αλλά γι’ αυτό βάζεις τα προβλεπόμενα συμβατικά συστήματα ασφαλείας, για να αποκλειστεί το ανθρώπινο λάθος. Επειδή, και να θέλει κάποιος επίτηδες να βάλει δυο τρένα να συγκρουστούν, επεμβαίνει το σύστημα ασφαλείας και το αποτρέπει».

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, αν δούλευε το σύστημα ETCS, «τα τρένα δεν θα κινούνταν στα τυφλά και ακόμα και σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους θα υπήρχε το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα ακινητοποιούσε τα δύο τρένα σε απόσταση ασφαλείας».

Αίσθηση έχει προκαλέσει και η ανάρτηση που είχε κάνει δύο ώρες πριν από το τραγικό δυστύχημα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ Κώστας Γενηδουνιάς, ο οποίος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μπορεί κάποιος να μας πει πού είναι και πού λειτουργεί η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στη βόρεια Ελλάδα;».

Όλα αυτά, καθώς και το τι ακριβώς συνέβη, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της έρευνας της επόμενης μέρας, καθώς στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι, εάν δεν δοθούν πειστικές απαντήσεις, οι συνέπειες αυτής της τραγωδίας θα μετρήσουν στην προεκλογική περίοδο.

Παραμένουν οι εκκρεμότητες

Όπως ήταν φυσικό, η τραγική αυτή εξέλιξη έχει αφήσει σε δεύτερο πλάνο τα ζητήματα που αφορούν την τρέχουσα καθημερινότητα. Ενώ δηλαδή μέχρι και την Τρίτη το απόγευμα η κυβέρνηση κινούνταν στους ρυθμούς του Παύλου Πολάκη και της εσωστρέφειας που είχε περιπέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ατζέντα άλλαξε άρδην και η κυβέρνηση βρέθηκε να προσπαθεί να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά το τραγικό δυστύχημα.

Την ίδια ώρα προς τα πίσω φαίνεται να πηγαίνει και η υπόθεση της πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου – η οποία, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, ευθύνεται για απευθείας αναθέσεις στη διάρκεια της πανδημίας, από την οποία φέρεται να έχει προκύψει ζημία του Δημοσίου ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι προσανατολίζεται να την αφήσει εκτός της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να βρεθεί απολογούμενη μέσα στην προεκλογική περίοδο για την υπόθεση αυτή.

πηγή: topontiki.gr