16 Οκτωβρίου, 2024

Εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα τριών μονάδων για την Χάρις έναντι του Τραμπ σε νέα δημοσκόπηση

Οριακό προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων εξακολουθεί να διατηρεί η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

 
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται με 45% έναντι 42% του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, σε μια εξαιρετικά αμφίρροπη κούρσα ως τις 5 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, η Χάρις φαίνεται να αποκτά μια διαφορά τριών ποσοστιαίων μονάδων (47% – 44%) και ανάμεσα σε εκείνους που δήλωσαν πως θα ψηφίσουν σίγουρα στις επικείμενες εκλογές.
 
Παρότι η τάση ανάμεσα στους δύο υποψήφιους μοιάζει να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις, τα νέα ευρήματα δείχνουν πως στις τάξεις των Δημοκρατικών επικρατεί μεγαλύτερος ενθουσιασμός εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης – μεγαλύτερος μάλιστα από τις προεδρικές εκλογές του 2020, όταν ο Τζο Μπάιντεν επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ.
 
Συγκεκριμένα, το 78% των ερωτηθέντων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσαν “εντελώς σίγουροι” ότι θα ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, με το ποσοστό για τους Δημοκρατικούς να φτάνει στο 86% και για τους Ρεπουμπλικάνους στο 81%. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos κατά την ίδια περίοδο του 2020, το ποσοστό των “σίγουρων” ψηφοφόρων κυμαινόταν στο 74% (74% για τους Δημοκρατικούς και 79% για τους Ρεπουμπλικάνους).
 
Η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να αντλεί τη “δύναμη” της από τους ψηφοφόρους που την επιλέγουν ως την καταλληλότερη υποψήφια στους τομείς που σχετίζονται με την υγεία και τον πολιτικό εξτρεμισμό, μολονότι ως μείζον ζήτημα για τις εκλογές προτάσσεται η αμερικανική οικονομία. Στον εν λόγω τομέα, οι ερωτηθέντες κρίνουν ως καταλληλότερο υποψήφιο τον Ντόναλντ Τραμπ.