16 Απριλίου, 2024

Εκλογές 2023: Τα σενάρια για τις ημερομηνίες των εκλογών

Ανεβάζουν απότομα ταχύτητα οι κομματικές μηχανές σε Πειραιώς και Κουμουνδούρου καθώς διανύουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο με βασικό ανοικτό μέτωπο αυτό της ακρίβειας και της πληθωριστικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τονίζοντας ότι στοχεύει στην αυτοδυναμία και ξορκίζοντας τη χαλαρή ψήφο της πρώτης κάλπης, με τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το δύσκολο δεν είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν οι “άριστοι”».

Είναι σαφές ότι οι δύο πολιτικοί «μονομάχοι» στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα στο κομματικό τους ακροατήριο, επιχειρώντας να ρίξουν παράλληλα γέφυρες και σε πιο κεντρώους ψηφοφόρους. Την επόμενη μέρα η χώρα θα χρειαστεί σταθερότητα και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης κάνει λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σπαζοκεφαλιά η ημερομηνία των εκλογών
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητείται ήδη ο κατάλληλος χρόνος για την ημερομηνία της πρώτης κάλπης, με τους επιτελείς του Μαξίμου να μελετούν ήδη τα υπέρ και τα κατά του κάθε σεναρίου. Και μπορεί την τελική απόφαση να τη λαμβάνει πάντα ο πρωθυπουργός, ωστόσο οι εισηγητές της πρότασης κάνουν λόγο για μια πολυπαραγοντική απόφαση που εξαρτάται από: α) την πορεία της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της στις τσέπες των πολιτών συνυπολογίζοντας τις εθνικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις β) τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων για να περιοριστεί κατά το δυνατόν η αποχή γ) τη μη διατάραξη τόσο των πανελλαδικών εξετάσεων, όσο και των «μπάνιων του λαού».

   
Υπό το πρίσμα αυτό και δεδομένου ότι – όπως όλα δείχνουν – θα οδηγηθούμε σε δίδυμες εκλογές στο τραπέζι έχουν πέσει οι εξής ημερομηνίες: 

Τη δεύτερη Κυριακή του Απριλίου στις 9 του μηνός, δηλαδή μία Κυριακή πριν από το φετινό Πάσχα, προκειμένου να λειτουργήσει και ως «κίνητρο» για να μεταβούν οι ετεροδημότες στους τόπους καταγωγής τους.
Στις 21 Μαΐου με τη λογική ότι το πολιτικό μομέντουμ θα είναι πιο ξεκάθαρο σε σχέση με την αντιμετώπιση της ακρίβειας και θεωρείται ότι είναι θεσμικά πιο ορθό, καθώς είναι πιο κοντά την εξάντληση της 4ετίας.

Εκλογικός μαραθώνιος
Το σίγουρο είναι ότι οι ψηφοφόροι δεν θα σταματούν να πηγαίνουν από παραβάν σε παραβάν, καθώς εκτός από τις κάλπες με απλή και ενισχυμένη αναλογική, σε έναν ακριβώς χρόνο, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2023 θα διεξαχθούν και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό άλλωστε ξεκαθάρισε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Αλέξη Τσίπρα για πιθανή μετάθεση της διεξαγωγής τους λέγοντας: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που ορίζεται από τον νόμο και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει αυτή την ημερομηνία». Το στοίχημα των κομματικών επιτελείων είναι να καταστήσουν σαφή στο εκλογικό σώμα την κρισιμότητα της πρώτης ψήφου, τονίζοντας ότι η αποχή ισοδυναμεί με πολιτική αστάθεια.

newsbeast.