26 Απριλίου, 2024

Εκλογές 2023 – Συνεχίζεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών: Στα χέρια του Τσίπρα σήμερα

Στην σκυτάλη για την διερευνητική εντολή παίρνει σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος θα επισκεφτεί στις 11:00 την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραλάβει και θα παραδώσει αμέσως τη διερευνητική στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Έπειτα, η κυρία Σακελλαροπούλου θα καλέσει, όπως ορίζει το Σύνταγμα, τον αρχηγό του τρίτου κόμματους που προέκυψε από τις εκλογές, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης αναμένεται να επιστρέψει την εντολή. 

Σημειώνεται πως μετά την σαρωτική νίκη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε την πρώτη εντολή, χτες, Δευτέρα, αφού δεν θέλησε να εξετάσει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας και εξέφρασε την επιδίωξή του για επίτευξη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας και για επιτάχυνση των διαδικασιών των δεύτερων εκλογών. 

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα να δηλώσει παρών στις δεύτερες εκλογές

Την ίδια ώρα, όπως είχε γράψει νωρίτερα στο ρεπορτάζ της στο ethnos.gr, η Βούλα Κεχαγιά η Κουμουνδούρου έβαλε φρένο στα πάσης φύσεως σενάρια και πρωτίστως τις εκτός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτροπές προς τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Λίγες ώρες μετά την οδυνηρή για όλους ήττα κι έπειτα από την πρώτη συνεδρίαση συλλογικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας με βιντεοσκοπημένη δήλωσή του δήλωσε “παρών” διαψεύδοντας τις προσδοκίες των πολιτικών του αντιπάλων ότι θα μπορούσε και να αποσυρθεί από τη νέα εκλογική μάχη. Η χαρακτηριστική φράση που δήλωσε ήταν “είμαι εδώ, δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα”.

  
Στη συνεδρίαση έγινε σύμφωνα και με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μία πρώτη αποτίμηση των αιτίων της εκλογικής καθίζησης, όμως συγχρόνως όλα τα μέλη του οργάνου που συνεδρίαση σε διευρυμένη σύνθεση ζήτησαν με σαφήνεια από τον Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει στις επάλξεις και να εξακολουθεί να ηγείται του κόμματος μπροστά σε μία ακόμη κρίσιμη εκλογική μάχη με διακύβευμα το εάν ο κ. Μητσοτάκης θα λειτουργεί ανεξέλεγκτος.

Κατά τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι επιθυμεί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη κατανοώντας την βαρύτητα του εκλογικού αποτελέσματος όμως το σύνολο των στελεχών ζήτησαν από τον ίδιο να μην προβαίνει σε δεύτερες σκέψεις γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χρειάζεται πρωτίστως ενότητα και συσπείρωση.

Κάπως έτσι αποφασίστηκε να συνεδριάσει αύριο το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και να συζητηθούν τα αίτια της εκλογικής ήττας, η νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και να ακουστούν και τυχόν ενστάσεις μελών του οργάνου συνολικά ως προς την εκλογική στρατηγική που ακολούθησε το κόμμα.

madata.gr