16 Απριλίου, 2024

Εκλογές 2023: Στις 19:00 το exit poll – Τι ώρα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 19:00 το απόγευμα για να υποδεχθούν τα 9,8 εκατ. πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου. Στις 19:00 ακριβώς, αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες, τα τηλεοπτικά δίκτυα θα δημοσιεύσουν τα ευρήματα του μεγάλου exit poll των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Το exit poll θα διεξαχθεί από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO.

Στις 20:30 η πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με την SingularLogic μέσα σε μόλις 90 λεπτά από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες, στις 20:30 θα έχουμε την πρώτη εκτίμηση.

Από τις 22:00 ροή αποτελεσμάτων για τους σταυρούς των υποψηφίων

Η SingularLogic αναμένει ότι μετά τις 10 μ.μ. θα υπάρχει ροή αποτελεσμάτων σταυρών υποψηφίων ενώ, σύμφωνα με τον κ. Μπακάκο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε ορισμένες Περιφέρειες θα μπορεί να γίνει και μία ασφαλή εκτίμηση για τα τελικά αποτελέσματα όσον αφορά στη σταυροδοσία.

Τι ισχύει για όσους δεν πάνε να ψηφίσουν

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πολίτες να προέρχονται στις κάλπες, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που επιθυμούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται πως η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση που ο ψηφοφόρος δεν προσέλθει στην κάλπη θα έχει συνέπειες από τον νόμο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει και τις στερήσεις των αξιωμάτων και θέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από ένα μέχρι τρία χρόνια.

πηγή: newsbeast.gr