28 Μαρτίου, 2024

Εκλογές 2023: Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο. Μια αλλαγή στην επιβεβαίωση στοιχείων

Με μία αλλαγή στον τρόπο επιβεβαίωσης των στοιχείων του κάθε ψηφοφόρου θα γίνουν οι εκλογές 2023, αφού για πρώτη φορά ο εκλογέας μπορεί να ψηφίζει δείχνοντας τη ψηφιακή του ταυτότητα στο gov.gr. Κατά τα λοιπά, η εγκύκλιος που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπ. Εσωτερικών για τον τρόπο διεξαγωγής των φετινών εκλογών προβλέπει αναλυτικές οδηγίες για ψηφοφόρους, εφορευτική επιτροπή και δικαστικούς λειτουργούς.

Σε όλα τα εκλογικά κέντρα της χώρας, τα οποία ανακοινώθηκαν λίγες μέρες πριν – ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ – θα στηθούν ειδικές κάλπες και παραβάν, ώστε να γίνει σωστά η εκλογική διαδικασία.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν μέσω της ειδικής εφαρμογής «Πού ψηφίζω 2023» το εκλογικό τους κέντρο, το σχολείο δηλαδή, όπου ψηφίζουν, μπαίνοντας απλά στην εφαρμογή – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Τα βήματα είναι απλά:

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βρείτε το εκλογικό σας τμήμα.

Ο πρώτος είναι απλός και χρειάζεται μόνο τον εκλογικό σας αριθμό. Αν τον πληκτρολογήσετε θα μεταφερθείτε άμεσα σε νέα καρτέλα, όπου σας πληροφορεί για το σχολείο που θα ψηφίσετε.

Ο δεύτερος αφορά αυτούς που δεν γνωρίζουν το εκλογικό τους αριθμό. Θα μπορέσετε να μάθε το εκλογικό τμήμα με 5 προσωπικά στοιχεία.

1. Επώνυμο (Ολογράφως)

2. Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

3. Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)

4. Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

 
5. Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Έτσι, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο θα σας ανοίξει μία καρτέλα, όπου θα γράφει τα προσωπικά στοιχεία (εκλογικός αριθμός, ονοματεπώνυμο, όνομα μητέρας, πατέρα), την εκλογική περιφέρεια όπου ανήκετε, το εκλογικό διαμέρισμα και στο τέλος το εκλογικό τμήμα.

Εκλογές 2023: Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο
Η εφορευτική επιτροπή δίνει στον εκάστοστε ψηφοφόρο τα ψηφοδέλτια, καθώς και τον φάκελο που θα ρίξει στην κάλπη.

Ο ψηφοφόρος θα πρέπει να βάλει όσους σταυρούς, ορίζει η εκλογική του περιφέρεια.

Ωστόσο, θέλει προσοχή γιατί μπορεί εύκολα ένα ψηφοδέλτιο να βγει άκυρο.

Συγκεκριμένα ένα ψηφοδέλτιο βγαίνει άκυρο για τους παρακάτω λόγους:
Σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά (άρθρο 70 παρ. 3 του π.δ. 26/2012).
Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).
Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 2 του π.δ. 26/2012).
Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του (άρθρο 74 παρ. 6 του π.δ. 26/2012).
Αν λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου, στην περίπτωση της κατ` εξαίρεση συνέχισης της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια (άρθρο 74 παρ. 7 του π.δ. 26/2012).
Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος (άρθρο 75 παρ. 4 του π.δ. 26/2012).
Επίσης ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και στις ακόλουθες περιπτώσεις που ορίζονται περιοριστικά, δηλαδή εάν:

α) εκτυπώθηκε σε χαρτί που ολοφάνερα διαφέρει στο χρώμα από αυτό που χορηγήθηκε από το Δημόσιο ή με τυπογραφικά στοιχεία πρόδηλα διαφορετικά στο χρώμα από αυτά που γενικά χρησιμοποιήθηκαν,

β) έχει σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 70,

γ) δεν είναι ακριβώς σύμφωνο με τους όρους των παρ. 2 – 6 του άρθρου 72,

δ) βρεθεί στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασμού,

ε) χρησιμοποιηθεί σε εκλογικό τμήμα άλλης εκλογικής περιφέρειας κι όχι αυτής που αναγράφεται πάνω σε αυτό και

στ) βρεθεί σε φάκελο που δεν πληροί τους όρους των παρ. 1 έως 3 του άρθρου 75 (άρθρο 76 του π.δ. 26/2012).

madata.gr