25 Απριλίου, 2024

Εκλογές 2023: Πολιτική κόντρα για τα σενάρια «κυβέρνησης ειδικού σκοπού»

Νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε περί συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού. «Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας» απάντησε ο πρωθυπουργός. 

 Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας αν και επανέλαβε πως επιθυμεί «κυβέρνηση μακράς πνοής» άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας βραχύβιας κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αποκλείει εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύψει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών» με στόχο να διερευνηθούν υποθέσεις των υποκλοπών αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών.

Μητσοτάκης: Κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβαινε και στη δικαιοσύνη. Μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει, αρκεί να έχει την πλειοψηφία. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι να παίξει τη χώρα στα ζάρια, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας. Ή μήπως για να βάλουν κάποιους φυλακή».

«Λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες. Όταν μιλούσα για κυβέρνηση ηττημένων αυτό εννοούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων θα ήταν και κυβέρνηση των απελπισμένων. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβαινε και στη δικαιοσύνη. Μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει, αρκεί να έχει την πλειοψηφία. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι να παίξει τη χώρα στα ζάρια. Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας. Ή μήπως για να βάλουν κάποιους φυλακή. Θυμίζω τι είπε ο κ. Πολάκης. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Να σκεφτούν κάποιοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκης τους προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα. Το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου».

Νωρίτερα δήλωση για το θέμα είχε κάνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ακόμη μία στις πολλαπλές εναλλακτικές διακυβέρνησης που έχει κατά καιρούς αναφέρει και οδηγούν σε παραλυσία και αστάθεια. Μετά, δηλαδή, από την κυβέρνηση ηττημένων και την κυβέρνηση ανοχής, τώρα εφευρίσκει και μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

Και ο Άκης Σκέρτσος κατέληξε χαρακτηριστικά πως «ο κ. Τσίπρας μας λέει, δηλαδή, ότι σε μια εποχή μεγάλων διεθνών κρίσεων, εθνικών προκλήσεων και αδήριτης ανάγκης για σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε εκτρωματικό σχέδιο διακυβέρνησης εξυπηρετεί τις τυφλές του επιδιώξεις».

Όχι από Ανδρουλάκη

Θέση για το θέμα πήρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ALPHA εξέφρασε την αντίθεσή του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά που λέει ο κύριος Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη. Δεν αφορούν μια ολιστική ατζέντα για τα θέματα της χώρας. Αν υπήρχε αξιόπιστη αντιπολίτευση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ήταν παρελθόν με όλα αυτά που έχουν γίνει και με την οικονομία σε δεινή θέση».

«Εγώ δεν αποκλείω καμία συνεργασία, αλλά θέτω συγκεκριμένο πλαίσιο για αυτή τη συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που μπορεί να θέσει την ατζέντα», σημείωσε.
Το ερώτημα που προκύπτει βεβαίως είναι ποιες είναι οι δυνατότητες σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν οι αναγκαίοι εταίροι, με δεδομένο πως το ΠΑΣΟΚ απέκλισε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Αρνητικός είναι και ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25 Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ κάθε σχετικό σενάριο έχει κλείσει και το ΚΚΕ.

cnn.gr