19 Απριλίου, 2024

Εκλογές 2023: Ποιες περιφέρειες της Αττικής θα επηρεάσουν πολύ το αποτέλεσμα

Μια σκληρή μάχη που θα κριθεί και στις λεπτομέρειες δίνουν τα εκλογικά επιτελεία για να αυξήσουν τις δυνάμεις τους στην μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων που δεν είναι άλλη από την Αττική. Με σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας να βρίσκεται συγκεντρωμένος αλλά και εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Λεκανοπεδίου, την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προσελκύσουν περισσότερους ψηφοφόρους.

Οι πολιτικοί αρχηγοί «σάρωναν» εδώ και εβδομάδες την επικράτεια αλλά το βλέμμα τους ήταν στραμμένο στην Αθήνα. Το πέρασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες Σάββατο από την Κυψέλη δεν θεωρείται τυχαίο, ενώ μέχρι και την επόμενη Παρασκευή που θα γίνει η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Θησείο δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και άλλες γειτονιές της Αττικής.

Οκτώ εκλογικές περιφέρειες (Α Αθηνών, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Β3’Νότιου Τομέα Αθηνών, Α Ανατολικής Αττικής, Β Δυτικής Αττικής, Α Πειραιώς και Β Πειραιώς) απαρτίζουν την  Αττική μετά την πρόσφατη απογραφή και οι βουλευτές που θα εκλεγούν θα καταλάβουν 104 έδρες στο κοινοβούλιο, δηλαδή πάνω από το 1/3 της Βουλής.

Ά Αθήνας: Το στοίχημα της ΝΔ

Με βάση την απογραφή του 2021, η Α’ Αθήνας, η οποία είναι η 4η σε μέγεθος περιφέρεια της χώρας, θα εκλέξει συνολικά 13 βουλευτές.

Όλα τα κόμματα έχουν στις λίστες τους ονόματα γνωστά και πολλούς βετεράνους της πολιτικής οι οποίοι προσδίδουν βάρος και κύρος στα ψηφοδέλτια. Πρόσωπα αναγνωρίσιμα που δίνουν μάχη γειτονιά – γειτονιά για να αυξήσουν την δύναμη των κομμάτων τους.

Για την ιστορία, η ΝΔ κέρδισε την Α΄ Αθηνών 20 φορές, τρεις φορές το ΠΑΣΟΚ και τέσσερις φορές ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι αυτή θα είναι η 21η φορά που θα κερδίσουν και ελπίζουν και σε αύξηση του ποσοστού τους.

Ξεχωρίζει ο βόρειος τομέας της Β Αθήνας

Πριν από τη διάσπασή της, η Β Αθήνας ήταν η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας με περίπου 1,5 εκατομμύριο δημότες.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν ήταν ακόμα ενιαία είχε εκπροσωπηθεί στη Βουλή με 44 έδρες.

Και εδώ, το κυβερνών κόμμα θέλει να διατηρήσει την πρωτιά που είχε στις εκλογές του 2019 και θεωρούν μάλιστα ότι η μια έδρα που έχει προστεθεί δίνει καλές προοπτικές στη ΝΔ.

Στον βόρειο τομέα (Β1) η ΝΔ έχει ρίξει στη μάχη πολλούς κορυφαίους υπουργούς και θεωρούν ότι στην μάχη για τις 16 έδρες θα κατατροπώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. 

Το μεγάλο στοίχημα της Δυτικής Αττικής

Η Δυτική Αθήνα αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς είναι μια από τις τρεις περιφέρειες στις οποίες είναι υποψήφιος. Η μάχη εδώ είναι σκληρή και πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν ντέρμπι καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πάση θυσία να βγει πρώτος σε ποσοστό όπως και το 2019 παρότι είχε πάρει μια έδρα με τη ΝΔ να κερδίζει τρεις. Η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα ήταν μόλις 1.496 ψήφοι. Βέβαια όπως τονίζουν στελέχη της Πειραιώς πρέπει να πιστωθεί στο κυβερνών κόμμα ότι από το 2015 έως το 2019 κάλυψε μια μεγάλη διαφορά.

Τα παραδοσιακά γαλάζια κάστρα του νότιου τομέα

Αυτά αναμένεται να δώσουν και την πρωτιά. Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο οδηγούν την κούρσα των εκλογών και παρά το γεγονός ότι η ψαλίδα δείχνει να κλείνει ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να «τσιμπάει» προς τα πάνω, υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Για την ιστορία, το 2019 η Ν.Δ. είχε λάβει 39,49%, ο ΣΥΡΙΖΑ 32,03%, το ΚΚΕ 7,13%, το ΠΑΣΟΚ 5,72%, το ΜεΡΑ25 4,44% και η Ελληνική Λύση 2,99%.

Το βαρόμετρο που λέγεται Ανατολική Αττική

Η περιφέρεια Ανατολικής Αττικής θεωρείται βαρόμετρο για το σύνολο του εκλογικού σώματος καθώς περιλαμβάνει ένα μωσαϊκό κοινωνικών ομάδων αλλά και γιατί μετά την απογραφή βρέθηκε με επιπλέον 2 έδρες (από 10 το 2019, 12 σήμερα).

Στις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε καταγράψει στην Ανατολική Αττική ποσοστό 43,13% και ο ΣΥΡΙΖΑ 29,60 με το ΚΙΝΑΛ στο 5%, το ΚΚΕ στο 4,96% και την Ελληνική Λύση στο 4,85%. Η μάχη και εδώ θα είναι σκληρή γιατί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θέλει να πάρει οπωσδήποτε μια έδρα (δεν είχε πάρει καμία στις προηγούμενες εκλογές). Πάντως η αίσθηση είναι ότι η ΝΔ δεν θα χάσει και πάλι την πρωτιά.

πηγή: newsbeast.gr