28 Μαρτίου, 2024

Εκλογές 2023: Ποιες οι αλλαγές στα ψηφοδέλτια, τι ισχύει για νέα κόμματα και ετεροδημότες

Για την αποχή, το πότε διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους οι πολίτες καθώς και για τις χρήσιμες πληροφορίες για το πώς θα ψηφίσουμε στις εκλογές της 25η Ιουνίου μίλησε ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γ.γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης αποκαλύπτοντας ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία.

Σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό της αποχής που έφτασε το 39% ο κ. Σταυριανουδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι δεν είναι το πραγματικό καθώς στο ποσοστό αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν το κριτήριο της ηλικίας μια και 179.000 πολίτες φέρεται να είναι πάνω από 100 ετών καθώς και οι ομογενείς.

«Είναι πάρα πολλοί Έλληνες του εξωτερικού (ομογενείς) που δεν τους δώσαμε το δικαίωμα να έρθουν να ψηφίσουν, με τον τρόπο που επελέγη από την τελευταία νομοθεσία» επισήμανε ο γ.γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης εκτιμώντας ότι το άθροισμα των 9,9 εκατ. ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μειωθεί κατά 200.000 – 250.000 στο προσεχές μέλλον.

«Για να υπάρξει διαγραφή θα πρέπει να υπάρξει κατάθεση ληξιαρχικής πράξης θανάτου. Η πρόταση που θα κάνω στην επόμενη Βουλή είναι να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί το δικαίωμα τουλάχιστον να πάμε στο (ηλικιακό όριο) των 110 ετών που είναι περίπου 66.000 σήμερα», σημείωσε. Και όπως τόνισε σήμερα δεν είναι και λίγοι όλοι όσοι είναι πάνω από 100 ετών και έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Τι αλλάζει στα ψηφοδέλτια
«Αυτό το οποίο πρέπει να προσέξουμε όλοι μας είναι ότι δεν θα είναι τα ίδια ψηφοδέλτια. Ο κάθε αρχηγός του κόμματος θα τοποθετήσει τους βουλευτές με τη σειρά που αυτός επιθυμεί, είτε με τη σειρά εκλογής που συνήθως έτσι γίνεται ή αν θελήσει να κάνει κάποια αλλαγή είναι δικαίωμά του να την κάνει», σημείωσε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Όπως επεσήμανε σε περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος ξεχαστεί και βάλει σταυρό τότε θα είναι στην ευχέρεια του δικαστικού αντιπροσώπου να το αποδεχτεί.

Όσον αφορά στα εκλογικά τμήματα διευκρίνισε ότι θα είναι τα ίδια πλην αυτά για τους ετεροδημότες όπου εκεί θα προστεθούν περίπου 31.000 νέες αιτήσεις στις 115.000 που υπήρχαν μέχρι τώρα

Αναφορικά με τα κόμματα που θα πάρουν για πρώτη φορά μέρος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου διευκρίνισε ότι και αυτά θα κατέλθουν στις εκλογές με λίστα των υποψηφίων τους. «Οι βουλευτές θα είναι με τη λίστα που θα υποβάλλει ο αρχηγός του κόμματος» πρόσθεσε ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να κοιτάξουν στην σχετική εφαρμογή του gov.gr για το που θα ψηφίσουν γιατί ενδέχεται να αλλάξουν τα εκλογικά τμήματα.

madata.gr