24 Απριλίου, 2024

Εκλογές 2023: LIVE το debate των πολιτικών αρχηγών

H ώρα του ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Η τηλεμαχία θα διεξάγεται στο Ραδιομέγαρο υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Γιώργου Κουβαρά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους, απαντώντας σε ερωτήσεις, οι οποίες έχουν χωριστεί σε έξι θεματικές ενότητες. Συνολικά αναμένεται να τεθούν περί τις 72 ερωτήσεις στους έξι πολιτικούς αρχηγούς

Παρακολουθήστε ζωντανά ΕΔΩ

Οι θεματικές ενότητες

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την διακομματική επιτροπή οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα καλούνται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έξι:

   1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

   2. Εξωτερική Πολιτική και ‘Αμυνα,

   3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

   4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος,

   5. Περιβάλλον και Ενέργεια και

   6. Νέα Γενιά

Η διάρκεια της τηλεμαχίας εκτιμάται ότι θα είναι περίπου τρεις ώρες.

Όπως έκανε γνωστό η ΕΡΤ, το debate καλύπτεται με 26 τηλεοπτικές κάμερες, θα βρίσκονται έξω και μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Το στούντιο του ΕΡΤNEWS που φιλοξενεί τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και τους έξι δημοσιογράφους, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα. Η τηλεμαχία, η οποία καλύπτεται από εννέα κάμερες, που θα έχουν στηθεί στο τηλεοπτικό πλατό.

Οι αφίξεις

Νωρίτερα έφτασαν στο Ραδιομέγαρο οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έφτασε στο Ραδιομέγαρο. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, δήλωσε κατά την είσοδό του: «Δυστυχώς στη σημερινή τηλεμαχία, με ευθύνη των υπολοίπων κομμάτων, έγινε τηλεπαράλληλος διάλογος. Από την αρχή είχαμε πει ότι θέλουμε ελεύθερα οι δημοσιογράφοι να κάνουν τις ερωτήσεις τους, ώστε να μπορεί ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι άλλοι – από φόβο μάλλον – ήθελαν τηλεπαράλληλη διαδικασία. Να δούμε αν ο ελληνικός θα καταλάβει τελικά ποιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν και ποιοι είναι απλά ικανοί να κάνουν δειλά παράλληλους μονολόγους».

Σε δηλώσεις του έξω από την ΕΡΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης φορώντας γκρι κοστούμι και μαύρο πουκάμισο και φτάνοντας με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΜέΡΑ25, δήλωσε πως είναι «απαράδεκτο το πλαίσιο της τηλεμαχίας».

Στο Ραδιομέγαρο αφίχθη και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Πολλές κάμερες πολλά κανάλια, τι γίνεται; Μια συζήτηση θα κάνουμε», είπε αρχικά ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Ερωτώμενος για τη γραβάτα που φορούσε, απάντησε: «Τώρα που είναι βράδυ, να είμαστε λόγο σουλουπωμένοι».

«Εύχομαι να έχουμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της πατρίδας μας και θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα πάρουν τις απαντήσεις από μία τέτοια συζήτηση με τόσο αυστηρό πλαίσιο», είπε προσερχόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολόκληρη η δήλωση Μητσοτάκη:

«Εύχομαι να έχουμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση και κυρίως να μιλήσουμε για το μέλλον της πατρίδας μας, για το πως θα ενισχύσουμε τα εισοδήματα, πως θα αυξήσουμε μισθούς, πως θα μειώσουμε την ανεργία, πως θα αποκτήσουμε ένα καλύτερο σύστημα Υγείας, πως θα θωρακίσουμε την πατρίδα απέναντι στις μεγάλες εξωτερικές απειλές και θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα πάρουν τις απαντήσεις που περιμένουν από μία τέτοια συζήτηση, παρά το αυστηρό πλαίσιο που δυστυχώς διέπει πάντα τέτοιου είδους οργανωμένες συζητήσεις».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρχει ελεύθερη ερώτηση, απάντησε: «Εγώ προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση. Τα υπόλοιπα μετά τις εκλογές»

«Ο ελληνικός λαός αποφασίζει στις 21 Μαΐου για τις αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Η χώρα χρειάζεται ισχυρό κοινωνικό κράτος και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό είναι το μέλλον της ισχυρής Ελλάδας. Με ενοχλούν τα fake news για το ΠΑΣΟΚ που ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα», δήλωσε προσερχόμενος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη συνέχεια έφτασε στο Ραδιομέγαρο και ο Αλέξης Τσίπρας. Μαζί με την Πόπη Τσαπανίδου και τον Μιχάλη Καλογήρου. «Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και είναι κρίμα που δεν γίνεται με μεγαλύτερη άνεση διαλόγου και ελπίζω ο ελληνικός λαός να γίνει σοφότερος» είπε προσερχόμενος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών

Στην ΕΡΤ έφτασαν νωρίτερα ο διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

Στο Ραδιομέγαρο έφτασαν και οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Έφτασαν ο Μπάμπης Παπαδάκης (Διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και ο Στέργιος Καλπάκης (αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

Έχουν φτάσει, επίσης, οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη: η Στεφανία Μουρελάτου, ο Δημήτρης Μάντζος και ο Βασίλης Πανάγου.

Έφτασαν οι δημοσιογράφοι στο ραδιομέγαρο 

Στο ραδιομέγαρο της Μεσογείων έχουν ήδη φτάσει οι δημοσιογράφοι.

Η Σία Κοσιώνη έφτασε πρώτη φορώντας ένα πράσινο κοστούμι, ενώ έφτασε και η Ράνια Τζίμα η οποία φοράει μαύρα ρούχα.

Στο ραδιομέγαρο έφτασαν και οι Α. Σρόιτερ και Π. Στάθης.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Αντώνης Σρόιτερ έδειξε έτοιμος για την έναρξη του ντιμπέιτ.

Κατά την προσέλευσή του στο ραδιομέγαρο, ο Γιώργος Παπαδάκης, που εκπροσωπεί τον ΑΝΤ1, ανέφερε: «Για να διαφοροποιηθώ από τους απέναντι, τους αρχηγούς των κομμάτων που δεν θα φοράνε γραβάτα, ήθελα να είμαι στυλιστικά όπως θα είναι και ο Παναγιώτης Στάθης και ο Αντώνης Σρόιτερ. Έρχομαι γιατί συμμετέχει το κανάλι για το οποίο εργάζομαι. Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κριθούμε οι δημοσιογράφοι, γιατί είναι φοβερά περιορισμένες οι δυνατότητες τα χρονικά πλαίσια και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει το debate για να δώσει ο καθένας το στίγμα του. Ας ελπίσουμε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα που θα έχει ενδιαφέρον, κυρίως για τους αναποφάσιστους».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε το πλαίσιο, εξαρτάται από τους πολιτικούς αρχηγούς αν θα ανοίξουν τα χαρτιά τους» δήλωσε η Μάρα Ζαχαρέα.

Πώς θα καθίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στο στούντιο 4 του Ertnews οι πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς θα καθίσουν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Δηλαδή, η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

H τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών θα μεταδοθεί απευθείας από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3.

Όπως αποφασίστηκε κάθε ερώτηση δημοσιογράφου θα έχει διάρκεια τριάντα δευτερόλεπτα και η απάντηση του πολιτικού αρχηγού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1,5 λεπτό. Στη συνέχεια θα υπάρχει δικαίωμα για follow up ερώτηση (συμπληρωματική/διευκρινιστική ερώτηση για το ίδιο θέμα) διάρκειας 15 δευτερολέπτων και απάντηση 45 δευτερολέπτων.

Με κλήρωση καθορίστηκε ότι η Σία Κοσιώνη θα είναι η πρώτη δημοσιογράφος που θα θέσει ερώτηση, ενώ ο κύκλος των θεματικών ενοτήτων θα κλείσει με ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.

Για πρώτη φορά θα υπάρξει διερμηνεία και στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής. Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί και ραδιοφωνικά, επίσης, από το Πρώτο Πρόγραμμα, από τη Φωνή της Ελλάδας, ενώ θα «ανέβει» και στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX και το ERTFLIX International.

πηγή: topontiki.gr

madata.gr