29 Μαρτίου, 2024

Εκλογές 2023: Η κυριαρχία του Μητσοτάκη με 41% και η επόμενη ημέρα

Με τη ΝΔ να αγγίζει το 41% και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει στο 20% το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου – πέραν από το εντυπωσιακό της διαφοράς – «δείχνει» μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την επόμενη μέρα που θα ξημερώσει με την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή.

 ● Το πρώτο και βασικότερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι η… ανθεκτικότητα του ίδιου του Μητσοτάκη, ο οποίος μετά από μια τετραετία – «κόλαση» με διαρκείς και επάλληλες κρίσεις, όχι μόνο διατηρεί, αλλά και ενισχύει τις δυνάμεις του σε σχέση με το 2019 (και ως ποσοστό, αλλά και σε ψήφους) και καθίσταται πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος του παιγνίου τόσο ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, όσο και στο εσωτερικό του κόμματος του οποίου εξελέγη πρόεδρος το 2016.

● Σε δεύτερο επίπεδο, γίνεται προφανές ότι, εξαιρώντας κάποια τεράστια έκπληξη, η ΝΔ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ουσιαστικά «παίζει χωρίς αντίπαλο» μετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την ενίσχυση, αλλά η οποία δεν αποτελεί απειλή, του ΠΑΣΟΚ και ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας μοιάζει σχεδόν δεδομένος (το αποτέλεσμα της Κυριακής τη διασφάλιζε καθαρά, πάντως).

● Σε τρίτο επίπεδο, ο Μητσοτάκης μπορεί να καθορίσει άνευ της παραμικρής αμφισβήτησης το σύνολο των στρατηγικών επιλογών της χώρας για την επόμενη τετραετία, καθώς η εμφατική του νίκη δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο στους αντιπάλους του.

● Μια τέταρτη παράμετρος, η οποία υπογραμμίστηκε από τους δημοσκόπους, είναι ότι η καθαρή νίκη της ΝΔ ήταν εδώ και πολύ καιρό προφανής στις μετρήσεις τους και ότι οι ίδιοι συχνά «έδιναν» στον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχοντες που δεν απαντούσαν. Η λεπτομέρεια αυτή είναι σημαντική, διότι σε αντίθεση με το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης που γκρίνιαξε πολύ για τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ πάντα τηρούσε μια πιο συγκρατημένη στάση, μιλώντας για «φωτογραφίες της στιγμής».

 
● Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η στρατηγική της θετικής ατζέντας που υιοθέτησε ο Μητσοτάκης – σε συνδυασμό με «χειρουργικά» χτυπήματα στον ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου – απέδωσε τα μέγιστα, καθώς φαίνεται ότι το αφήγημα της «μοναδικής κυβερνητικής πρότασης» πέρασε με εντυπωσιακό τρόπο στο ψηφοφορικό σώμα, σε αντίθεση με την πιο απαισιόδοξη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ.

Λύθηκαν όλα τα προβλήματα που η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει; Φυσικά και όχι. Ωστόσο, η εμφατική νίκη της ΝΔ σε μια αναμέτρηση που πολλοί θεωρούσαν ότι μπορεί να γίνει ντέρμπι δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης και μεταφέρει την όποια κρίση στην απέναντι πλευρά, η οποία καλείται να ανασυνταχθεί μετά από ένα μεγάλο σοκ μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να επιχειρήσει να βρει αφήγημα. Και, ίσως αυτή να είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία της ΝΔ και του Μητσοτάκη, μεγαλύτερη και από τη διαφορά των 20 μονάδων.

topontiki