21 Ιουνίου, 2024

Εκλογές 2023: H εκλογική διαδικασία στην Κρήτη – Τι προβλέπουν οι πολίτες (vid)

Ομαλά ξεκίνησε και εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σε Ηράκλειο Ρέθυμνο, Χανιά και Λασίθι, σήμερα Κυριακή 21 Μαΐου καθώς ελάχιστα είναι τα προβλήματα που σημειώθηκαν, τα οποία και επιλύθηκαν άμεσα.
Η συμμετοχή των πολιτών κρίνεται μέχρι στιγμής ικανοποιητική, ενώ ενδιαφέρον προκαλούν τα όσα δήλωσαν οι Ηρακλειώτες στο Press Office Online, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της κάλπης αλλά και το τι περιμένουν από την επόμενη κυβέρνηση.

Λιποθύμησε δικαστική αντιπρόσωπος στο Ηράκλειο
Ένα περιστατικό που συνέβη στην ενδοχώρα του νομού κινητοποίησε τις δικαστικές αρχές.
Συγκεκριμένα λίγο πριν τις 7 το πρωί, στο Αστρίτσι του δήμου Αρχανών Αστερουσίων η δικαστική αντιπρόσωπος που είχε οριστεί δεν αισθάνθηκε καλά και λιποθύμησε με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός!
Άμεσα επιλήφθηκε η έφορος των εκλογών και αντικαταστάθηκε από τη λίστα αναπληρωτών δικαστικών αντιπροσώπων που υπάρχει στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου και η ψηφοφορία άρχισε με μια μικρή καθυστέρηση και τώρα κυλούν όλα ομαλά.

Μια ακόμα αδιαθεσία δικαστικής αντιπροσώπου
Μια ακόμα αδιαθεσία δικαστική αντιπροσώπου καταγράφηκε σε εκλογικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να κινηθεί η διαδικασία για την αντικατάστασή της.
Το περιστατικό συνέβη σε εκλογικό τμήμα του Τυμπακίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι όταν διαπιστώθηκε πως η γυναίκα δεν είναι σε θέση να συνεχίσει, έγινε σχετική ενημέρωση και έσπευσε αντικαταστάτης, με περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.
Υπενθυμίζεται ότι αντικατάσταση δικαστικής αντιπροσώπου – λόγω αδιαθεσίας – χρειάστηκε να γίνει και νωρίς το πρωί σε εκλογικό τμήμα στο Αστρίτσι του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.

Αρκαλοχώρι: Κάλπες σε λυόμενα
Σε εκλογικά κέντρα, έχουν μετατραπεί σήμερα, ενόψει της σημερινής εκλογικής διαδικασίας, οικίσκοι στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι.
Μη μπορώντας να πραγματοποιηθεί αλλιώς η όλη εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι της περιοχής από νωρίς πήραν θέση για ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τι λένε τα ξένα μέσα ενημέρωσης για τις εκλογές στην Ελλάδα
Στην εκλογική διαδικασία που διεξάγεται στην Ελλάδα είναι στραμμένο το βλέμμα των ΜΜΕ διεθνώς. Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου εστιάζουν τόσο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ύστερα από τα χρόνια των μνημονίων όσο και στο νέο εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται σε αυτές τις εκλογές.
«Οι κάλπες στην Ελλάδα άνοιξαν, είναι οι πρώτες εκλογές μετά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης» γράφει το δίκτυο Euronews.
Οι βουλευτικές εκλογές, όπως επισημαίνεται, διεξάγονται στην Ελλάδα με την οικονομία να έχει ανακάμψει και τη χώρα να έχει βγει από το πρόγραμμα ισχυρής εποπτείας και τη δημοσιονομική κρίση.
Η αγγλόφωνη έκδοση της DW εστιάζει, με τη σειρά της, στο σύστημα της απλής αναλογικής σε αυτές τις εκλογές.
«Ενδέχεται να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος εκλογών» σημειώνεται στο δημοσίευμα στο οποίο προστίθεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκρίνει στα βασικά επιτεύγματα της τετραετίας του και τις φορολογικές ελαφρύνσεις.
To πρακτορείο Reuters, από την πλευρά του, σημειώνει ότι παράλο που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα ενδέχεται να δυσχεράνει την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Δείτε το βίντεο: