29 Μαρτίου, 2024

Εκλογές 2023: Δείτε σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε μέσω του gov.gr

Μπήκαμε ήδη στην τελική ευθεία για τις εκλογές 2023, με το Υπουργείο Εσωτερικών να ανακοινώνει όλα τα εκλογικά κέντρα της χώρας.

Και φέτος οι εκλογείς μπορούν πολύ εύκολα με ένα κλικ και μερικά προσωπικά στοιχεία να μάθουν που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω της ειδικής εφαρμογής στο gov.gr «Πού ψηφίζω 2023».

Όσοι μπαίνουν πλέον στην ειδική εφαρμογή, (ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ), μπορούν να δουν το σχολείο που θα πρέπει να πάνε την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 για να ψηφίσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκλογικά τμήματα ενδέχεται να έχουν αλλάξει από το 2019, οπότε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε την εφαρμογή πρώτα.

Τα εκλογικά κέντρα μπορεί να είναι δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ. Για να διαμορφωθούν καταλλήλως, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία θα κλείσουν για δύο ημέρες, την Παρασκευή 18 Μαΐου και τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βρείτε το εκλογικό σας τμήμα.

Ο πρώτος είναι απλός και χρειάζεται μόνο τον εκλογικό σας αριθμό. Αν τον πληκτρολογήσετε θα μεταφερθείτε άμεσα σε νέα καρτέλα, όπου σας πληροφορεί για το σχολείο που θα ψηφίσετε.

Ο δεύτερος αφορά αυτούς που δεν γνωρίζουν το εκλογικό τους αριθμό. Θα μπορέσετε να μάθε το εκλογικό τμήμα με 5 προσωπικά στοιχεία.

1. Επώνυμο (Ολογράφως)
2. Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
3. Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)
4. Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
5. Έτος γέννησης (4 ψηφία).

Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.