25 Απριλίου, 2024

Εκλογές 2023: Απόψε το debate των πολιτικών αρχηγών – Οι προετοιμασίες και τα μυστικά

Απόψε στις 9 το βράδυ στην ΕΡΤ, θα διεξαχθεί το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα πολωμένο ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023.

Συντονιστής θα είναι ο Γιώργος Κουβαράς από την ΕΡΤ, ενώ μέρος θα λάβουν- με αλφαβητική σειρά- οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

Η τηλεμαχία θα έχει διάρκεια έως τρεις ώρες και σε αυτήν θα περιλαμβάνονται έξι θεματικές ενότητες:

Οικονομία – ανάπτυξη
Εξωτερική πολιτική – άμυνα – ασφάλεια,
Εκλογές – διακυβέρνηση – συνεργασία
Κράτος -θεσμοί – Διαφάνεια
Κοινωνικό κράτος (Υγειά, Παιδεία, κοινωνική πρόνοια)
Περιβάλλον – Ενέργεια
Νέα γενιά

Αναφορικά με τη διάταξή τους στο τηλεοπτικό στούντιο, οι πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι τελικές πρόβες στο στούντιο για το debate
Σχετικά με τον χρόνο των ερωτήσεων και των απαντήσεων των πολιτικών αρχηγών σε κάθε θεματική, αυτός έχει καθοριστεί ως εξής:

Ερώτηση: 30 δευτερόλεπτα

Απάντηση: 1,5 λεπτό

Διευκρινιστική ερώτηση: 15 δευτερόλεπτα

Απάντηση: 30 δευτερόλεπτα

Οι προετοιμασίες στην ΕΡΤ
Τις τελευταίες ημέρες εργάζονται πυρετωδώς δημοσιογράφοι και τεχνικοί για να είναι όλα έτοιμα, καθώς έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την τελευταία τηλεμαχία. Το υπερσύγχρονο ΕΡΤNEWS STUDIO, που θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και τους έξι δημοσιογράφους, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ενώ οι τεχνικοί κάνουν τις τελευταίες ρυθμίσεις πριν από την τηλεμαχία, η οποία θα καλυφθεί από εννέα κάμερες, που θα έχουν στηθεί στο τηλεοπτικό πλατό.

Συνολικά εννέα κάμερες θα βρίσκονται στο βαν έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου, προκειμένου να καλύψουν τις προσελεύσεις των πολιτικών και των επιτελείων τους, ενώ για τους ίδιους λόγους έχει επιστρατευθεί κι ένα drone. Επιπρόσθετα, κάθε πολιτικός αρχηγός θα συνοδεύεται από μια κάμερα μέχρι να μπει στο στούντιο, ενώ θα υπάρχουν και ακόμη δύο, που θα καταγράφουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της βραδιάς. Ανάλογες είναι και οι προετοιμασίες που έχουν γίνει για τη φιλοξενία δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών που έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν το debate, καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, τόσο από ελληνικά όσο και από διεθνή ΜΜΕ.

Σήμερα το απόγευμα θα βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από τα έξι κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς επίσης και από άλλους ενημερωτικούς σταθμούς ούτως ώστε να καταγράψουν το πολιτικό γεγονός. Για τον σκοπό αυτό, θα στηθεί ειδική εξέδρα για τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτορεπόρτερ.

Πριν από μία εβδομάδα οι δημοσιογράφοι που θα λάβουν μέρος στην τηλεμαχία είχαν συναντηθεί στην ΕΡΤ για να συζητήσουν για τις τελευταίες λεπτομέρειες και να καθοριστεί η σειρά με την οποία θα ρωτήσει ο καθένας. Μετά τη συνάντησή τους είχαν ζητήσει περισσότερη ελευθερία και μία έξτρα ελεύθερη ερώτηση στο τέλος της βραδιάς, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό από τη διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

«Οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουμε στο debate συμφωνήσαμε και προτείνουμε να αντικατασταθεί η τελευταία ενότητα που περιλαμβάνει απευθείας τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών στην κάμερα, με ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων όπως είθισται να συμβαίνει μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα και στους έξι δημοσιογράφους να υποβάλουν ερωτήσεις σε όλους τους αρχηγούς. Παρακαλούμε επίσης να μας ενημερώσετε για τη σειρά την οποία θα απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί ανά θεματική ενότητα» ανέφερε η σχετική επιστολή των δημοσιογράφων.

Χωρίς πολιτικά «ντιρέκτ» το debate
Η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη να απορρίπτει οτιδήποτε τον φέρνει κατά μέτωπο με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και άλλους πολιτικούς αρχηγούς, συρρικνώνει δραματικά το περιθώριο να υπάρξουν «ντιρέκτ» – πολιτικά εννοείται – και οδηγεί τη διαδικασία σε παράλληλους μονολόγους, σε αποστειρωμένο περιβάλλον και προστατευμένο, όσο γίνεται, για τον πρόεδρο της ΝΔ. Με αθλητικούς όρους, στην πολυαναμενόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση δεν επιτρέπονται οι… «επαφές», παρά μόνον οι πολύ μακρινές μπαλιές και η κίνηση του καθενός στο δικό του «γήπεδο».

Έτσι κι αλλιώς πρώτος στόχος του κ. Μητσοτάκη στο debate είναι η… άμυνα, υπό το φόβο του αυτογκόλ και της έκθεσης στην κριτική για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις εξόφθαλμες αστοχίες της γαλάζιας διακυβέρνησης. Ο αρχηγός της ΝΔ θεωρώντας ότι πράγματι έχει το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, θα επιδιώξει να το διαφυλάξει και να φύγει από τη δοκιμασία της αποψινής αναμέτρησης με… λευκή ισοπαλία. Ελπίζει ή και αναμένει δε ότι οι Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης θα στοχεύσουν εξίσου τον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα, σε αυτόν τον περίεργο διμέτωπο, που θυμίζει κάτι από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο του 2019. Κι έτσι με το ιδιότυπο αυτό «σκριν» να μειώσει το πρέσινγκ που κάθε κυβέρνηση με τέτοιες οδυνηρές για τη χώρα και την κοινωνία συνέπειες, όπως είχε η δική του, θα αντιμετώπιζε σε κανονικές πολιτικές συνθήκες.

Παίζει «επίθεση» ο Αλέξης Τσίπρας
Από την άλλη, ο πιο «επιθετικός» και ενδεχομένως να προκαλέσει έστω δια της πλαγίας τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει σε συγκεκριμένα θέματα, αναμένεται να παρουσιαστεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει πολλές φορές τον κ. Μητσοτάκη σε μία απευθείας αναμέτρηση και μάλλον δεν θα χάσει την ευκαιρία να αξιοποιήσει έστω κι αυτή την κοινή τους παρουσία για να «απευθυνθεί» στον κύριο αντίπαλό του για τη νίκη στις εκλογές. Το πόσο μπορεί να «παρεκκλίνει» των αυστηρών κανόνων της αναμέτρησης, ώστε να θέσει τον κ. Μητσοτάκη ενώπιον δύσκολων ερωτήσεων είναι ένα ζητούμενο πάντως.

Ενδιαφέρον θα έχει η πρώτη εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, αν και στην πραγματικότητα, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, όλοι οι άλλοι οι αρχηγοί (Κυριάκος Μητσοτάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος, Γιάνης Βαρουφάκης), συμμετέχουν για πρώτη φορά σε τέτοια διαδικασία, παρότι ηγούνταν των κομμάτων τους και το 2019, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του 2021.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τη δύσκολη αποστολή να αντέξει στην πίεση που θα δεχτεί και από τις δύο πλευρές, καθώς βρίσκεται εξ αντικειμένου στο κέντρο, ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά να περιχαρακώσει τα όποια κέρδη έχει στο μεταξύ του κόμμα, ώστε να κινηθεί καθαρά σε διψήφιο ποσοστά την μεθεπόμενη Κυριακή, αφού πρώτα πειστικά στους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα γιατί δεν τους δεχτεί στη θέση του πρωθυπουργού σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Χωρίς συγκρούσεις Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης
Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης αναμένεται να απευθυνθούν κατά κύριο λόγο στο δικό τους κοινό, αποφεύγοντας να εμπλακούν στις συγκρούσεις των δύο μεγάλων κομμάτων.

Με λογικές τις όποιες επιφυλάξεις για το πώς θα εξελιχθεί το debate και τι αποτύπωμα θα αφήσει στην προεκλογική σύγκρουση, εκτιμάται ως σημαντικός σταθμός, ιδίως με διαπιστωμένο το χαμηλό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις εκλογές και την «βουβή» στάση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος.

Όπως και να έχει, πέρα από την ουσία των πολιτικών τοποθετήσεων, σημαντικό στοιχείο που θα αξιολογηθεί είναι η σκηνική παρουσία, ο «αέρας» που θα έχει ο κάθε αρχηγός και πόσο θα εμπνεύσει (ή το αντίθετο) το ύφος και ο τρόπος με τον οποίο θα απευθυνθεί στους τηλεθεατές.

madata.gr