Το Justice Initiative (ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ) είναι ένας Ευρωπαϊκός οργανισμός που δημιούργησε το Ίδρυμα Guido Fluri, στη Βέρνη της Ελβετίας, το 2021. Είναι το αποτέλεσμα των καρποφόρων προσπαθειών του Ιδρύματος να αποδώσει δικαιοσύνη σε Ελβετούς πολίτες που επιβίωσαν απάνθρωπης κακοποίησης ως παιδιά, με ευθύνη του κράτους. Σήμερα αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό θεσμό τον οποίο στηρίζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, ομάδες θυμάτων, εμπειρογνώμονες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιστημονικό προσωπικό και ακαδημαϊκοί. O θεσμός έχει στο κέντρο της αποστολής του τη δικαίωση θυμάτων παιδικής κακοποίησης σε όλη την Ευρώπη.
Ο Οργανισμός απέκτησε 14 εθνικά κέντρα (κόμβους) σε όλη την Ευρώπη, ένα από τα οποία στην Ελλάδα. Οι δράσεις του Justice Initiative συμβαδίζουν με το Κείμενο Αρχών για την Παιδική Προστασία στη Ελλάδα που συνέταξε η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Πολίτη/Συνήγορος του Παιδιού και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, και υιοθέτησε η Ελληνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αποτελεί το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής πολιτείας σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου.
H 20η Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, καθόλου αυτονόητα σε όλα τα μέρη του κόσμου. Θεωρώντας ότι η Παιδική Προστασία δεν είναι πολυτέλεια και δεδομένης μια πολύ κρίσιμης συγκυρίας εμφάνισης επαναλαμβανόμενων και όλων πιο ακραίων φαινομένων παιδικής και νεανικής βίας, βίας που ασκείται από ενήλικες προς τα παιδιά και από τα παιδιά προς τα παιδιά στην ευρωπαϊκή και ελληνική κοινωνία, αλλά και της ασκούμενης θυματοποίησης από μηχανισμούς εξουσίας (ιδρύματα – οικογένεια) προς τα παιδιά, ο Οργανισμός Justise–Initiative με έδρα την Ελβετία και κόμβο στην Ελλάδα και το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την Κοινωνική Προστασία των Ανηλίκων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα διετές πρόγραμμα με χρηματοδότηση του ιδρύματος Μποδοσάκη σε συνεργασία με την ΜΑΘ Α.Ε. διοργανώνουν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης τις παρακάτω εκδηλώσεις, στο Δημαρχείο της πόλης.
11 Νοεμβρίου 2024, ώρα 11π.μ.-8 μ.μ. «SHAME – Ευρωπαϊκές Ιστορίες», μία συλλογή 40 πορτραίτων ενηλίκων θυμάτων παιδικής κακοποίησης απ’ όλη την Ευρώπη. Τα πορτραίτα αποτυπώνουν με τρόπο μοναδικό, το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης. Τις φωτογραφίες και τα βίντεο συνέλεξε τους τελευταίους μήνες, ο βραβευμένος δημοσιογράφος Simone Padovani για την «Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης» ταξιδεύοντας από την Eλλάδα μέχρι τη Σουηδία και από τη Ρουμανία μέχρι την Πορτογαλία. Είναι ένα έργο που δίνει φωνή στα θύματα κακοποίησης και επιδιώκει να καταδείξει τις αδικίες που υπέστησαν ως παιδιά. Κακοποιήσεις στις κλειστές δομές, παιδιά που απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους, αναγκαστικές υιοθεσίες, κακοποιήσεις από κληρικούς, είναι δεκάδες χιλιάδες τα θύματα εκμετάλλευσης, κακομεταχείρισης και σεξουαλικής κακοποίησης που ζουν στο κέντρο της Ευρώπης. Ως αποτέλεσμα της κακοποίησης που έχουν υποστεί, εξακολουθούν να έχουν σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα μέχρι σήμερα, ζουν σε συνθήκες φτώχειας, γήρατος ή κοινωνικής απομόνωσης, χωρίς ειδική υποστήριξη από το κράτος και την κοινωνία. «Τα θύματα εξακολουθούν να υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και σήμερα από την κακοποίηση που βίωσαν ως παιδιά. Ωστόσο, οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακόμα και σήμερα αποτύχει να αναγνωρίσουν, να συμφιλιωθούν με το γεγονός των κακοποιήσεων και εν τέλει να αποκαταστήσουν το δίκαιο. Αυτό δεν είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές αξίες», λέει ο Guido Fluri. Μαζί με ομάδες επιζώντων από όλη την Ευρώπη, ξεκίνησε την Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης (www.justice-initiative.eu), η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης θυμάτων παιδικής κακοποίησης στην Ευρώπη. Η έκθεση που παρουσιάζεται σε όλη την Ευρώπη, τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
11 Νοεμβρίου 2024, 11 π.μ. Ανοιχτή εκδήλωση με την ύπαρξη πάνελ ομιλητών, οι οποίοι με σύντομες εισηγήσεις θα εκθέσουν το πρόβλημα της κακοποίησης ανηλίκων στην Ελλάδα και σε διάφορες εκφάνσεις του φαινομένου με εκπροσώπηση και του Δήμου Θεσσαλονίκης δια αρμοδίου Αντιδημάρχου. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας “Οur Voice” για το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο, διεθνώς αλλά και ειδικώς στην Ελλάδα, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει ο Οργανισμός JUSTICE-INITIATIVE στο ρόλο της συμπρωτεύουσας ως πόλης με κοινωνική και πολιτική δυναμική. Στόχος η ανταλλαγή απόψεων με το κοινό και η σύνταξη ενός τελικού μνημονίου που θα σταλεί στον Ελβετικό οργανισμό ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης που θα συνδιοργανωθεί με την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις αρχές Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, ως απόδειξη των καλών προθέσεων των κρατών να διερευνήσουν ιστορικά το φαινόμενο των παιδικών κακοποιήσεων σε ιδρύματα ή αλλού , αναγνωρίζοντας και ζητώντας συγνώμη για ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν με την ατιμωρησία των κακοποιητών παιδιών.
11 Νοεμβρίου 2024, ώρα 4μμ – 8μμ: Ένα τετράωρο σεμινάριο με εισηγητές νομικούς από τη Διεθνή Οργάνωση ΤERRES DES HOMMES που εργάζεται με ανηλίκους από ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτους ανήλικους και από το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την Κοινωνική Προστασία των Ανηλίκων για τα κακοποιητικά βιώματα ανηλίκων εντός του συστήματος κοινωνικής προστασίας και την αντιμετώπισή τους μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας. Το σεμινάριο απευθύνεται σε νομικούς και κοινωνικούς επιστήμονες.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ: “ΝΤΡΟΠΗ – Ευρωπαϊκές ιστορίες“.
11 Νοεμβρίου 2024, ώρες 11π.μ. Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Θεσσαλονίκη: Σήμερα η ημερίδα του ΑΠΘ για την ενίσχυση της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης μέσω του Προγράμματος INTERCOMP
Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων
ΠΑΣΟΚ: Ανεβαίνουν συνεχώς τα ποσοστά του – Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου