26 Ιουνίου, 2024

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τη μάχη της Παναγιάς την Κυριακή 19 Νοεμβρίου

To Παράρτηµα Χανίων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ καλεί τον λαό των Χανίων, την νεολαία του τόπου µας, στην εκδήλωση Τιμής και Μνήμης που διοργανώνει µε αφορμή την συμπλήρωση 79 χρόνων από την ηρωική μάχη της Παναγιάς.

Η µάχη των Κεραμιών αποτέλεσε κορυφαίο αντιστασιακό γεγονός στην Κρήτη και υπήρξε µια από τις πιο σηµαντικές µάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ στη νησί, µα και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ήταν η μεγαλύτερη µάχη του 14ου Συντάγματος της 5ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, µε τη συμμετοχή δυνάμεων του ΕΛΑΣ από Ρέθυµνο και Ηράκλειο, καθώς και κατοίκων του Νομού Χανίων, που πολέμησαν δίπλα στους ΕΛΑΣίτες. Η όλη επιχείρηση της μάχης κράτησε 3 μέρες, από τις 12 έως 15 Νοέµβρη 1944. Στη μάχη της Παναγιάς οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ αντιμετώπισαν 3000 Γερµανούς, εξοπλισμένους µε βαρέα όπλα, θωρακισμένα οχήματα, όλµους, πολυβόλα. Παρόλαυτά οι χιτλερικές δυνάµεις δέχτηκαν συντριπτικό πλήγµα , ξεσπώντας µάλιστα και σε δεκάδες αµάχους.

Η αξία της μάχης από τη μια πλευρά βρίσκεται στο γεγονός ότι συντρίφτηκαν υπολογίσιμες γερμανικές δυνάμεις ενώ περιορίστηκε ακόμα περισσότερο η έκταση που έλεγχαν οι ναζί κατακτητές και το πεδίο ελεύθερης δράσης τους. Ωστόσο η ιστορία της συγκεκριμένης μάχης δίνει τη δυνατότητα και για γενικότερα συμπεράσματα για τους «συμμάχους» του ελληνικού λαού στον αγώνα του ενάντια στη φασιστική κατοχή. Η μάχη πραγματοποιήθηκε περίπου ένα μήνα μετά την απελευθέρωση της Αθήνας και ενώ ολοκληρωνόταν η αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από το σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Την ίδια στιγμή που ο λαός μας έδινε τη μάχη για τη πλήρη απελευθέρωση του, οι Άγγλοι επέλεξαν να τηρήσουν ανακωχή µε τους Γερμανούς στην Κρήτη. Επέλεξαν να διατηρούν υπόδουλο τον Νόμο Χανίων στους Γερμανούς ( η πλήρης αποχώρηση των Γερμανών από τα Χανιά πραγματοποιήθηκε μετά την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας!), αντί να προχωρήσουν στη διάλυσή τους, µε τη συνεργασία των μονάδων του ΕΛΑΣ. Προετοίμαζαν την επάνοδο των αστικών δυνάμεων στην εξουσία με κάθε μέσο και κάθε κόστος.

Διδασκόµαστε – Εµπνεόμαστε- Συνεχίζουµε!

Τιμάμε τους ήρωες μαχητές του ΕΛΑΣ, τον λαό του τόπου µας, που αγωνίστηκε ακόμα και με το όπλο στο χέρι για να δώσει συντριπτικό χτύπημα στον φασισµό, στα χιτλερικά στρατεύµατα κατοχής. Η ιστορία της εθνικής αντίστασης αποδεικνύει πως όταν ένας λαός αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, τότε µπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό. Ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός µπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, ακόμα και αν αυτός φαντάζει ανίκητος.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
Έναρξη Εκδήλωσης
Χαιρετισμοί από τοπικούς φορείς
Ριζίτικο από τις Κρητικές Μαδάρες
Ιστορικό της Μάχης
Ομιλία από τον Στέφανο Μυλωνάκη, εκ του ΔΣ του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Απαγγελία ποιημάτων
Προσκλητήριο νεκρών
Κατάθεση στεφάνων από τοπικούς φορείς και σωματεία

Το Δ.Σ του Παραρτήματος Χανίων της
ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ