20 Νοεμβρίου, 2024

Εγκρίθηκε απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση για την κατάργηση του βέτο

Με μικρή διαφορά ψήφων (291 υπέρ, 274 κατά και 44 αποχές), εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ψήφισμα για την αλλαγή των ισχυουσών συνθηκών της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα στην πρόταση αυτή συγκαταλέγεται και η πρόταση για την εγκατάλειψη της αρχής της ομοφωνίας (βέτο).

Το βέτο αποτελεί μια εγγύηση ότι τα ισχυρά κράτη της Ε.Ε. (π.χ. Γερμανία, Γαλλία κ.α.) δεν θα λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες θα είναι ενάντια στα εθνικά συμφέροντα των πιο αδύναμων κρατών-μελών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ‘’εργαλείο παρεμπόδισης’’ ή αλλιώς ένα μέσο προστασίας των πιο αδύναμων κρατών έναντι των πιο ισχυρών. Από το προνόμιο της χρήσης της αρνησικυρίας (βέτο), επωφελούνται κυρίως τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν ζωτικά θέματα εθνικής κυριαρχίας, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η γερμανική επιρροή

Η Γερμανία έχει ως πάγιο αίτημά της, την κατάργηση του βέτο με το επιχείρημα πως μία χώρα δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο, κρατώντας ομήρους τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές φορές, μάλιστα, ευρωβουλευτές έχουν κάνει λόγο για «κατάχρηση της αρνησικυρίας» ή της απειλής άσκησης βέτο από ορισμένα κράτη, φέροντας ως παράδειγμα την Ουγγαρία. Το αίτημα αυτό της Γερμανίας ωστόσο, η οποία είναι η πιο ισχυρή χώρα, ταυτίζεται με την επιθυμία της να αυξήσει κι άλλο την επιρροή και την ισχύ της, ώστε κάποιοι να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας γερμανικής Ευρώπης (όπως ανέφερε συχνά στο παρελθόν ο Ανδρέας Παπανδρέου).

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η κατάργηση του βέτο

Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο, για κατάργηση του βέτο πρόκειται για ένα συμβουλευτικό ψήφισμα. Μια έκφραση γνώμης των εκλεγμένων ευρωβουλευτών, οι οποίοι φρονούν κατά πλειοψηφία πως πρέπει να καταργηθεί ο κανόνας της αρνησικυρίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για μια «κακή απόφαση» για την Ελλάδα, καθώς ως χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά θέματα εθνικής κυριαρχίας και η δυνατότητα χρήσης του βέτο από αυτή είναι πολύ σημαντική προκειμένου να παρεμποδίσει αποφάσεις οι οποίες είναι ενάντια στα εθνικά της συμφέροντα.

Επιπρόσθετα, τονίζουν πως πρόκειται για μια πρόταση που εξυπηρετεί τα ισχυρά κράτη, τα οποία με το πρόσχημα του μεγάλου σε αριθμό πληθυσμού τους, λαμβάνουν αποφάσεις που συχνά είναι αντίθετες με τα εθνικά συμφέροντα των πιο αδύναμων κρατών της Ένωσης.

Για να καταργηθεί όμως η δυνατότητα της χρήσης του βέτο θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια η απόφαση αυτή να οδηγηθεί προς ψήφιση στα εθνικά κοινοβούλια των 28 κρατών-μελών.

Πηγή: olympia.gr