2 Ιουνίου, 2023

Εγκαινιάστηκε το αρχαιολογικό Μουσείο –κόσμημα της Μεσαράς (pic, vid)

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, τοπικών φορέων και παραγόντων της περιοχής, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, το Aρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, μια σημαντική στιγμή για τον πολιτισμό ολόκληρης της Κρήτης καθώς ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα και αναδεικνύει την πλούσια ιστορία της περιοχής και κυρίως της Αρχαίας Γόρτυνας.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος, με το μουσείο να έχει πλημμυρίσει από κόσμο που έσπευσε να θαυμάσει τις αίθουσες αλλά και τα ευρήματα που εκτίθενται σε αυτό. Ωστόσο, την ώρα των εγκαινίων, στον εξωτερικό χώρο, μερίδα εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, με πανό και συνθήματά θέλησαν να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για την μετατροπή σε ΝΠΔΔ πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Όνειρο πολλών δεκαετιών
Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται 1χλμ δυτικά του αρχ. χώρου της Γόρτυνας στο δρόμο προς Μοίρες. Να σημειωθεί πως το κόστος κατασκευής του Μουσείου το οποίο εκτείνεται σε 3,5 χιλιάδες τ.μ., προσεγγίζει τα 8 εκ. ευρώ και στις αίθουσές του εκτίθενται περισσότερα από 900 εκθέματα.
«Είναι μια πάρα πολύ σημαντική μέρα. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι. Το Μουσείο χρηματοδοτήθηκε από τα ΕΣΠΑ 2007 -2014 και 2014 – 2021 καθώς και από το ΕΣΠΑ του ΥΠ. Ανάπτυξης αλλά και από εθνικούς πόρους. Το έργο παραδίδεται δύο μήνες νωρίτερα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε να τονίσουμε ότι το Μουσείο, εκτός από χώρος παιδείας, είναι ένας μουσειακός οργανισμός, ένας αναπτυξιακός χώρος για την ευρύτερη περιοχή. Η Αρχαιολογική υπηρεσία πρόλαβε το χρόνο παρουσίασης. Πρόκειται για έναν νέο προορισμό που διευρύνει τον χρόνο παρουσίας κι επίσκεψης του οποιουδήποτε Έλληνα και ξένου επισκέπτη", δήλωσε η κ. Μενδώνη, η οποία λίγο αργότερα έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων.

Μενδώνη: « Ένας τόπος παιδείας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης»
Η υπουργός Πολιτισμού, σημείωσε επίσης ότι πρόκειται για ένα «πάρα πολύ σημαντικό Μουσείο, το οποίο ήταν ένα όνειρο και απαίτηση πολλών δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας ενώ όπως σημείωσε πληροί όλες τις προδιαγραφές, μουσειολογικές και μουσειογραφικές, ώστε να μπορεί να είναι « ένας τόπος παιδείας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης». Η ίδια, επισήμανε ότι το μουσείο είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 εκ ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τα δύο τελευταία χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε (το ΕΣΠΑ 2007-2013 ΚΑΙ ΤΟ 2014-2021), από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους του υπουργείου Πολιτισμού.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αποδίδουμε το μουσείο, δύο μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο του» ανέφερε η κ. Μενδώνη, συμπληρώνοντας ότι στόχος ήταν να ανοίξει πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου ώστε να ενταχθεί ως προορισμός.

Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ στο νομό Ηρακλείου Γεωργία (Γωγώ) Μηλάκη που παρευρέθηκε στην εκδήλωση τόνισε «τα εγκαίνια του αρχαιολογικού Μουσείο Μεσαράς, σηματοδοτούν ένα ακόμα βήμα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και της Κρήτης. Είμαστε χαρούμενοι που η επιστήμη, ο πολιτισμός και η τοπική κοινωνία, συμπράττουν για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά και να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής με μια προσπάθεια κοινή για την Κρήτη».

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης εκφράζοντας την χαρά του για τον εγκαινιασμό του Μουσείου είπε: «αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για την περιοχή μας. Ο πολιτισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ζωή μας. Ένα μεγάλο όνειο παίρνει σάρκα και οστά. Ευχαριστούμε για αυτό που γίνεται στην περιοχή μας και πιστεύουμε ότι θα έχουμε και συνέχεια».

Δείτε το βίντεο: