25 Απριλίου, 2024

Έφθασαν στον Πειραιά οι Έλληνες διασώστες: Βγάλαμε νεκρούς πατέρα και τα δυο του παιδιά

Έφτασαν στον Πειραιά το πρωί της Πέμπτης οι Έλληνες διασώστες της ομάδας ειδικών αποστολών που βρέθηκαν στην Τουρκία για να βοηθήσουν στις διασώσεις μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών κάτω από τα συντρίμμια των πολυκατοικιών στην Τουρκία μίλησαν ο Γιώργος Ρουμελιώτης, πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών και ο Ανδρέας Κορίκης, μέλος της Ελληνικής ομάδας Διάσωσης. 
Ο χειριστής της σκυλίτσας Sugar είπε ότι έτρεμε χθες από το κρύο και την εξάντληση. «Η Sugar είναι άκρως εξαντλημένη, δούλεψε και βοήθησε πάρα πολύ και σε άλλες ομάδες για την ανεύρεση 2 ζωντανών».

«Εργαστήκαμε και βγάλαμε 3 άτομα, νεκρά δυστυχώς, ήταν πατέρας και δύο παιδιά. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Το κρύο είναι απίστευτο, ο κόσμος δεν έχει πού να μείνει, δεν έχει να φάει, γενικά δεν έχει τίποτα. Το πρόβλημα ήταν πώς γίνεται σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών δεκαώροφων να έγιναν όλα χαλίκι» περιέγραψε ο κ. Ρουμελιώτης.

«Δουλέψαμε στο camp των Ηνωμένων Εθνών αυτοί μας έλεγαν πού να δουλέψουμε και πού πρέπει να πάμε. Πήγαμε για να δουλέψουμε σε βάρδιες και τελικά δεν σταματούσαμε να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι την επόμενη μέρα συνεχώς. Αφήσαμε πίσω μία κατεστραμμένη πόλη και ανθρώπους να χρειάζονται βοήθεια. Από τον κόσμο στην Τουρκία βρήκαμε μεγάλη αγάπη» κατέληξε.

«Εμείς είχαμε λίγο χρόνο πριν από την πτήση που είχαμε από Κωνσταντινούπολη προς Θεσσαλονίκη και κατεβήκαμε στο κέντρο. Μία ομάδα περίπου δέκα ατόμων σε αυτό το χρονικό διάστημα έκανε μία βόλτα στη αγορά. Την στιγμή που αναγνώρισαν την ομάδα διάσωσης ξέσπασαν τα χειροκροτήματα» είπε από την πλευρά του ο κ. Κορίκης για το βίντεο που αναρτήθηκε στα social media η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, όταν βρέθηκε στην αγορά της Κωνσταντινούπολης. 
«Εμείς επιχειρήσαμε στο Αντιγιαμάν. Η εικόνα αυτή την στιγμή δεν είναι μία πόλη βομβαρδισμένη, αλλά κατεστραμμένη» τόνισε ο Ανδρέας Κορίκης.

Σε ερώτηση για το πόσο χρονικό διάστημα πιστεύει ότι θα χρειαστεί για να επανέλθουν οι πληγείσες περιοχές σε μία σχετική κανονικότητα, απάντησε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πενταετία.

madata.gr