18 Απριλίου, 2024

Εφιαλτικό σενάριο για τιμή πετρελαίου στα 200 δολ. το βαρέλι – Στα ύψη η βενζίνη

Εφιαλτικά σενάρια για την τιμή πετρελαίου: Οι πολεμικές επιχειρήσεις που συνεχίζονται σε ουκρανικό έδαφος ενδεχομένως να ωθήσουν τη Δύση στο να επιβάλει και νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

 Μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και μία που εάν υιοθετηθεί θα πυροδοτήσει ένα νέο «κύμα» ανατιμήσεων, ακόμη μεγαλύτερο από εκείνο το οποίο ήδη προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και φυσικά… στην τσέπη μας.

«Πυρκαγιά» που δεν λέει να σβήσει το ράλι των διεθνών τιμών πετρελαίου: Ήδη οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων βρίσκονται εκτός ελέγχου, αλλά όσο κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, οι αγορές δεν λένε να ηρεμήσουν.

Πόσω μάλλον τώρα που ο δυτικός κόσμος σκέφτεται να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου! Κάτι που αναμένεται να εκτοξεύσει περαιτέρω τις τιμές, προκαλώντας ακόμη πιο σοβαρή «αφαίμαξη» στο πορτοφόλι μας!

Αυξήσεις 25% έως 43% έως σήμερα και … συνεχίζει
Στη λιανική ήδη τα κόστη ανεβαίνουν κάθε ημέρα και ψηλότερα και αυτό το ράλι δεν λέει να σταματήσει.

Είναι ενδεικτικό, ότι η τιμή της αμόλυβδης τον Φεβρουάριο του 2021 πωλείτο κατά μέσο όρο στην τιμή του 1,553 ευρώ το λίτρο. Έως τις 3 Μαρτίου φέτος η τιμή της έχει «σκαρφαλώσει» στο 1,944 ευρώ, αυξημένη κατά 25%.

Η τιμή του Diesel κίνησης πέρυσι τον Φλεβάρη διαμορφωνόταν στο 1,292 ευρώ, ενώ φέτος αρχές Μάρτη κατά μέσο όρο πωλείται στο 1,685 ευρώ. Η ενίσχυση της τιμής της είναι 30%.

Το «φθηνό» υγραέριο πέρυσι κόστιζε 0,823 ευρώ και φέτος έχει ανέβει στο 1,086 ευρώ. Η ενίσχυση της τιμής του είναι 32%.

Ποσοστιαία η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης: Συγκεκριμένα η τιμή του πέρυσι τον Φεβρουάριο ήταν 0,937 ευρώ το λίτρο και φέτος έχει εκτοξευτεί στο 1,341 ευρώ, κατά μέσο όρο! Μια αύξηση της τάξης του 43%!

Το σχέδιο που θα εκτοξεύσει τις τιμές πετρελαίου
Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα και τα σενάρια είναι εφιαλτικά, στην περίπτωση που η Δύση ενεργοποιήσει το σχέδιο που έχει στο «τραπέζι».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχεται πολιτικές πιέσεις για να διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Μέχρι στιγμής ο τομέας αυτός δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα που επέβαλε η Δύση, ώστε να μην αποσταθεροποιηθούν οι αγορές.

Αμερικανοί γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, παρουσίασαν την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο στόχος του οποίου είναι να απαγορευτούν οι εισαγωγές.

 Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει την προηγουμένη ότι «δεν αποκλείει τίποτα» σε αυτό το θέμα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική. Λέγοντας ότι ο στόχος είναι «να καταστεί αδύνατον για τον Πούτιν να χρηματοδοτεί τους πολέμους του», σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Συζητάμε λοιπόν στην ΕΕ μια στρατηγική προσέγγιση ώστε να αυξήσουμε τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό μας», είπε, χωρίς να αναφερθεί στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών υδρογονανθράκων.

Έκρηξη της τιμής του πετρελαίου στα 200 δολάρια
Πώς θα επηρέαζε όμως μια τέτοια απόφαση τις τιμές του πετρελαίου;

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ είπε ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις προμήθειες αργού από τη Ρωσία φέτος, παρόλο που υποστήριξε τις εκκλήσεις για παγκόσμιο εμπάργκο στις εξαγωγές ενέργειας της.

Ο Scott Sheffield, διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, ενώθηκε με τις αυξανόμενες φωνές στις ΗΠΑ που ζητούν επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στη βιομηχανία πετρελαίου της ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκτινάξει τις τιμές του αργού στα ύψη, με τους παραγωγούς των ΗΠΑ να μην μπορούν να καλύψουν γρήγορα το έλλειμμα στην προσφορά.

Η τιμή του αργού West Texas Intermediate διαμορφωνόταν στα 112 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, 90% υψηλότερα από ό,τι έναν χρόνο πριν.

«Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τον Πούτιν είναι να απαγορεύσουμε τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Σέφιλντ στους Financial Times σε συνέντευξή του την Παρασκευή.
«Αν ανακοινωνόταν ότι θα απαγορεύσουμε το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θα εκτινασσόταν στα 200 δολάρια το βαρέλι πιθανώς — 150 έως 200 δολάρια εύκολα», σχολίασε.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί έχουν ζητήσει τις τελευταίες ημέρες να επιβληθεί εμπάργκο από τις ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Βουλής Nancy Pelosi. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προχωρήσει ως τώρα σε μια τέτοια κίνηση, φοβούμενος ακριβώς τον αντίκτυπο μιας τέτοιας κίνησης στις τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ.

Πηγή: enikonomia.gr