15 Ιουλίου, 2024

Δυναμικό φινάλε: Με αισιοδοξία υποδέχεται ο τουριστικός κόσμος της Κρήτης τον Σεπτέμβριο

Με υψηλές πληρότητες έως και 90%, αλλά και αυξημένο αριθμό κρατήσεων αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες εβδομάδες στο νησί – “Last minute” κρατήσεις βλέπουν και φέτος οι επιχειρηματίες – Οι φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες θα κρίνουν το “ταμείο” για τη φετινή σεζόν

Μέχρι τώρα, βάσει των επίσημων στοιχείων, η τουριστική σεζόν έχει πάει… σφαίρα, καθώς καταγράφονται αλλεπάλληλα ρεκόρ σε έσοδα, αφίξεις, διανυκτερεύσεις, γενικώς σε όλους τους δείκτες που διαμορφώνουν την εικόνα του τουρισμού στη χώρα. Τοπικά στην Κρήτη τα νούμερα, βάσει των επίσημων στοιχείων, είναι ανάλογα αυτών της υπόλοιπης Ελλάδας, ωστόσο οι τοπικοί επιχειρηματίες δεν είναι ακριβώς “ενθουσιώδεις”, αν και αναγνωρίζουν τις αυξήσεις που σημειώνονται.

Πάντως, οι τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης είναι αισιόδοξοι στην Κρήτη αναφορικά με την κίνηση των επισκεπτών στο νησί ενόψει της… αυλαίας της τρέχουσας τουριστικής σεζόν. Και προβλέπουν αρκετά “δυναμικό φινάλε”, που άλλωστε συνηθίζεται στο νησί μας, δεδομένης της σταθερότητας που, σύμφωνα με τους αρμόδιους, έχουν πάντα για την Κρήτη οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, αλλά και δεδομένης της… κεκτημένης ισχυρής δυναμικής που έχει διαμορφωθεί τη φετινή περίοδο στο τοπικό τουριστικό προϊόν. Ιδιαίτερα για τον Σεπτέμβριο, οι εκτιμήσεις για τα ποσοστά πληρότητας είναι άκρως ενθαρρυντικές, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων να κάνει λόγο για ποσοστά 85-90%.

Πάντως, σημαντικό ρόλο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης, αναμένεται να παίξει σίγουρα σε μεγάλο κομμάτι της χρονικής περιόδου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου το τι θα κάνουν οι τουρίστες που αποφασίζουν τον προορισμό διακοπών… λίγο πριν ταξιδέψουν, με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα της τελευταίας στιγμής (διακοπές-ταξίδια “last minute”).

Εξάλλου, όπως αναφέρει μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, σημαίνων παράγοντας για την “εκτόξευση” του τουριστικού προϊόντος στο νησί είναι η δημιουργία του νέου αεροδρομίου, εξηγώντας ότι το “Νίκος Καζαντζάκης” είναι εν πολλοίς “μπλοκαρισμένο”.

Από πού προκύπτει, ωστόσο, η αισιοδοξία των αρμοδίων του τουρισμού για καλό φινάλε της σεζόν; Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα έσοδα σε σχέση με την περυσινή τουριστική περίοδο είναι φέτος τουλάχιστον 3-4% πάνω.

Όπως συμπληρώνει με νόημα ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου, δεδομένου ότι για την Κρήτη οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι «πάντα καλοί μήνες», υπάρχει η εκτίμηση ότι «θα πάμε πολύ καλά». Με λίγα λόγια, υπάρχει η αισιοδοξία ότι η κίνηση θα παραμείνει στα ίδια – υψηλά – επίπεδα και τους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου σε επίπεδο Κρήτης.

Προς επίρρωση των εν λόγω εκτιμήσεων, ο κ. Χαλκιαδάκης τονίζει ότι «η ροή συνεχίζεται κανονικά», αν «εξαιρέσουμε τα πολύ ακριβά – 5άστερα – ξενοδοχεία». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου έκανε λόγο για πληρότητες της τάξης του 85-90% τον Σεπτέμβριο και για πληρότητα του 65-70% τον Οκτώβριο.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων έδωσε βάση στον παράγοντα της δημιουργίας του νέου αεροδρομίου, χαρακτηρίζοντας τον υφιστάμενο αερολιμένα “μπλοκαρισμένο”. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκιαδάκης, έρχονται πελάτες οι οποίοι, ενώ έχουν περάσει πολύ καλά στην Κρήτη, ετοιμαζόμενοι να φύγουν για τις πατρίδες τους, αγχώνονται μόνο που σκέφτονται το “Νίκος Καζαντζάκης”…

M. Βλατάκης

Για καλές πληρότητες ενόψει Σεπτεμβρίου, αλλά και Οκτωβρίου έκανε λόγο – και – ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης. Σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη, έχει ήδη δημιουργηθεί μια «αρκετά μεγάλη δυναμική» την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Εξάλλου, ο κ. Βλατάκης επεσήμανε ότι πολύ σημαντική παράμετρος τουλάχιστον για τις κρατήσεις του μήνα Οκτωβρίου αναμένεται να διαδραματίσουν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο νησί.

«Για τον Σεπτέμβριο, φαίνεται ότι έχουμε καλές πληρότητες. Αυτή τη στιγμή είναι της τάξης περίπου 60%», μας λέει αρχικά ο κ. Βλατάκης, ποσοστό το οποίο, ωστόσο, ενδέχεται να μεταβληθεί προς το θετικότερο.

«Στον τουρισμό και ειδικά μετά την πανδημία, η πρόοδος καταγράφεται βδομάδα με τη βδομάδα», μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου, συμπληρώνοντας ότι την περίοδο που μιλάμε η κίνηση που καταγράφεται είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την ίδια εποχή το 2022, αν και φαίνεται να καταγράφεται μια μικρή αύξηση λόγω κρουαζιερόπλοιων, παροχής προσφορών κ.λπ.

Ο πρόεδρος μάς μίλησε για τις last minute διακοπές-ταξίδια που συνιστούν έναν αρκετά… αστάθμητο παράγοντα ρύθμισης της τουριστικής κίνησης. Μπορεί πάρα πολλοί ταξιδιώτες να κλείνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές μήνες νωρίτερα για τους θερινούς μήνες, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζουν κι οι ταξιδιώτες της “τελευταίας στιγμής”, οι οποίοι, όπως μας εξηγεί ο κ. Βλατάκης, αποφασίζουν για τον προορισμό των διακοπών τους “last minute”, με βάση το τι καιρό θα κάνει.

«Για τον Οκτώβριο θα δούμε τι θα γίνει και αν θα πιάσουμε το “last minute” που δεν το πιάσαμε τον Μάιο λόγω καιρού», μας είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη, είχαμε «πει από πέρυσι ότι φέτος θα είναι μια δύσκολη σεζόν κι ότι η κίνηση θα είναι στα ίδια με πέρυσι επίπεδα κι αν πιάσουμε το “last minute” θα είμαστε αρκετά καλά».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, υπάρχει ήδη μια αρκετά καλή δυναμική που έχει σχηματιστεί για το φθινόπωρο, τουλάχιστον για το διάστημα μέχρι περίπου τις 20 Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα, η κατάσταση διαμορφώνεται περισσότερο από άλλου τύπου επισκέπτες, καθώς σταματούν σε μεγάλο βαθμό οι διακοπές οικογενειών με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο.

«Τώρα περιμένουμε πελάτες που είναι είτε ζευγάρια με μικρά παιδιά, είτε ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας», μας εξηγεί ο κ. Βλατάκης. 

neakriti.gr