5 Νοεμβρίου, 2024

Δώρο Μπάιντεν στον Ερντογάν τα F-16 λίγο πριν φτάσει στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης

Ψυχρολουσία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση και μάλιστα μόλις μερικές μέρες πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αποτελεί η είδηση ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων κι άλλου εξοπλισμού για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας.

Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας από την Wall Street Journal, το δημοσίευμα της οποίας επικαλείται δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, τους οποίους φυσικά δεν κατονομάζει και μέσα σε μερικά λεπτά φιλοξενήθηκε στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη.

Στην πραγματικότητα αυτό προετοιμάζει, σύμφωνα με την εφημερίδα, το έδαφος για μια επικείμενη πρόταση περί πώλησης 40 επιπρόσθετων F-16, η οποία επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

Η προτεινόμενη πώληση οπλικών συστημάτων, η οποία εστάλη στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό, ως έναν τρόπο να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και να αποκτήσει εξελιγμένα όπλα.

Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, σε μια εξέλιξη που θα αναβαθμίσει σημαντικά τα μαχητικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι σε τουρκικό έδαφος έγιναν όχι ένας, αλλά δύο γύροι συνομιλιών μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, ενώ έχει επίσης προμηθεύσει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία και έχει εμποδίσει ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι κινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη σύσφιξη των δεσμών με την Ουάσινγκτον και τη συχνότερη επαφή Τούρκων με Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το ζήτημα, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για τους πυραύλους για να «μετρήσει» το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια ξεχωριστή πρόταση πώλησης 40 νέων F-16 στην Τουρκία.

Η πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder, πυραύλων AIM-120 Amraam, μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό θα κοστίσει στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε αξιωματούχος που έχει γνώση της πρότασης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν επιβεβαιώνει δημοσίως ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπος, ενώ ούτε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συνηγορούν υπέρ της συμφωνίας για τα F-16, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα μετά την επιλογή της Άγκυρας να αγοράσει S-400 από τη Ρωσία. Ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, αντιτίθενται στην πώληση αεροσκαφών, επικαλούμενοι αντιρρήσεις για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τη δημοσίευμα, αναμένεται να στείλει ξεχωριστό αίτημα στο Κογκρέσο που περιλαμβάνει την πώληση ενός νέου στόλου F-16 μαζί με αναβαθμίσεις για τα υπάρχοντα αεροσκάφη της Τουρκίας αργότερα φέτος, μετά από αίτημα της Άγκυρας πέρυσι.

Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η πώληση F-16 θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης πολλών ετών μεταξύ των δύο συμμάχων και να αποτρέψει την Τουρκία από το να πλησιάσει τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 το 2017, προκαλώντας κυρώσεις από τις ΗΠΑ που είχαν ως αποτέλεσμα την αποβολή της Άγκυρας από το προηγμένο πρόγραμμα μαχητικών F-35. Το περιστατικό βάθυνε τη δυσπιστία μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, όπου οι αξιωματούχοι είναι επίσης διχασμένοι σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και την καταστολή πολιτικών αντιπάλων από την Τουρκία.

Τούρκοι και αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συχνότερες επαφές από την αρχή του πολέμου και οι δύο χώρες επανέλαβαν επίσης τον αδρανοποιημένο κανάλι «στρατηγικού διαλόγου» σε ένδειξη θέρμανσης των δεσμών.

Ο κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα της πώλησης των F-16 σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Μπάιντεν τον Μάρτιο, όταν οι δυο τους συζήτησαν την κρίση στην Ουκρανία μετά από έναν γύρο ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών στην Τουρκία.

ieidiseis.