21 Ιουνίου, 2024

Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου: Χωρίς λύση και η 2η συνεδρίαση για τα δημοτικά τέλη (pics,vid)

Χωρίς να δοθεί λύση, ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση-ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου με φόντο τα δημοτικά τέλη και την αύξησή τους, με το θέμα από ότι όλα δείχνουν να επανέρχεται σε επόμενη συνεδρίαση.
Και κατά την δεύτερη συζήτηση του σοβαρού αυτού ζητήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης 15 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, δεν έλλειψαν οι στιγμές έντασης αλλά και οι αντιπαραθέσεις.

Δείτε το βίντεο:

Στην τοποθέτησή του ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός έκανε σαφές το ότι «δεν θα μπορούσα να υποβάλω πρόταση αυτή τη στιγμή για τα δημοτικά τέλη», σημειώνοντας πως όταν αναλάβει καθήκοντα ως νέα Δημοτική Αρχή, θα παρθεί η όποια απόφαση για το θέμα μετά από διαβούλευση και συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο, η Πόλη μας» Μιχάλης Καραμαλάκης, τόνισε την αντίθεσή του στην όλη διαδικασία στον παρόντα χρόνο, καθώς όπως σημείωσε έγινε πάρα πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία και η ανάλογη ενημέρωση προκειμένου να παρθεί μια σαφής απόφαση για το τι πρέπει να γίνει. Ο ίδιος παράλληλα εξέφρασε την απορία «γιατί όλα αυτά δεν έγιναν νωρίτερα» θέτοντας το ερώτημα στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή «δεν ξέρατε ποια είναι τα οικονομικά του δήμου και ποια είναι η αναγκαιότητα για την αύξηση των Δημοτικών τελών;», τονίζοντας τον έντονο προβληματισμό του για το θέμα.

Παίρνοντας τον λόγο στη διάρκεια της συζήτησης, η επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο Για Σένα", και πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου κ. Μαρία Καναβάκη αναφερόμενη αρχικά στο γεγονός ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έζησε πρωτοφανείς καταστάσεις, όπως η πανδημία, τόνισε πως «η δική μου πρόταση ποτέ δεν υπερψηφίστηκε με εξαίρεση την περσινή χρονιά που αποφασίσαμε όλοι μαζί να μην αλλάξει τίποτα» ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι ως δημοτική αρχή και από την θέση της ως αντιδήμαρχος οικονομικών «χρηματοδοτήσαμε έργα που επιστρέφουν στην πόλη, όμως σε ό,τι με αφορά είχα τις ενστάσεις μου σε κάποια έργα. Παρόλ’ αυτά, όμως χρηματοδοτήσαμε τη ΔΕΠΑΝΑΛ, τη ΔΕΥΑΗ για να μπορούμε να έχουμε όρθιο το πολιτιστικό κέντρο και τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ και όταν έφυγα από το δήμο, το κόστος για το ρεύμα είχε φθάσει στα 6,5 εκατ. ενώ τα προηγούμενα χρόνια πληρώναμε 2 εκατομμύρια», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη ο οποίος παρενέβη λέγοντας πως η παρούσα Δημοτική Αρχή αρνήθηκε τη συνεργασία, με την κ. Καναβάκη να απαντά ότι «ο δήμαρχος κι εγώ είχαμε πάντα τις πόρτες ανοιχτές να ακούσουμε τον οποιοδήποτε».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης μεταξύ άλλων ανέφερε πως για οποιαδήποτε απόφαση παρθεί πρέπει να ληφθεί υπόψη το οικονομικό πρόβλημα που μαστίζει αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία όπως επίσης και οι παρενέργειες που θα προκαλέσει μια επικείμενη αύξηση των τελών στην γενικότερη οικονομική κατάσταση του Ηρακλείου.
Ο Δημήτρης Δουλουφάκης, επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" από τη δική του πλευρά, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "δεν δεχόμαστε να πληρώσει η οικογένεια και οι μικρές επιχειρήσεις φόρους που ήδη έχουν πληρώσει».

Ο Πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή τα νοικοκυριά βρίσκονται σε τεράστια οικονομική δυσχέρεια, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει από την παρούσα Δημοτική Αρχή το θέμα, αλλά να το ξανά δούμε με την νέα» για να καταλήξει στο ότι πρέπει να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος επί του θέματος».

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου και νέα δημοτική σύμβουλος, Μαρία Αντωνακάκη από την μεριά της εκφράζοντας την αγανάκτηση των επαγγελματιών της εστίασης έκανε λόγο για υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες του Ηρακλείου σε σχέση με όμορους δήμους της Ελλάδας, ζητώντας παράλληλα την τοποθέτηση του κ. Καλοκαιρινού επί του θέματος κατά την διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην τοποθέτηση του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Δημοτικής Περιουσίας Μ. Βασιλάκης αναφερόμενος στην όλη κατάσταση που έχει δημιουργήσει το σοβαρό αυτό ζήτημα είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε μαζοχιστές να αναλάβουμε ένα δύσκολο θέμα. Θα ήταν ανήθικο εκ μέρους μας να υποκρινόμαστε τους δημοκράτες και να τα αναλάβει όλα η νέα Δημοτική Αρχή. Εξάλλου υπάρχει παράδοση η παρούσα Δημοτική Αρχή να προετοιμάζει τον προϋπολογισμό. Η ανταποδοτικότητα είναι πάγια αρχή» για να προσθέσει ότι «οι αυξήσεις των τελών ισοφαρίστηκαν με τη μείωση του δημοτικού φόρου και μετά από χρόνια που δεν έγιναν αυξήσεις, επανερχόμαστε με αυξήσεις 2 ευρώ παραπάνω το μήνα για διαμέρισμα 100 τμ. Είναι ανεπαίσθητη αύξηση. Τα 0,86 ευρώ είναι το μικρότερο στη χώρα».