19 Ιουλίου, 2024

Δημοσκόπηση GPO: Μόλις μια μονάδα πάνω από το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε στο 12,9%

Τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται και στη δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Στην πρόθεση ψήφου η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφεται στο 12,9%, ενώ ο νέος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης καταγράφει 70,5% αρνητικές γνώμες και ξεπερνά σε δημοφιλία μόνον τους αρχηγούς των τριών μικρότερων κομμάτων της άκρας Δεξιάς. Παράλληλα, το 31,3% τον χαρακτηρίζει «δεξιό» ή «κεντροδεξιό» και μόλις το 33% «αριστερό» ή «κεντροαριστερό».

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,6% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 12,9%, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 11,9%, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3,5%, Ελληνική Λύση 5,4%, Νίκη 2,5% και Πλεύση Ελευθερίας 2,3%.

Ηγεμονία Μητσοτάκη, χαμηλά ο Κασσελάκης για την πρωθυπουργία

Μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη το 48% θεωρεί καταλληλότερο Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 13,8% τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 12,1% τον Στέφανο Κασσελάκη.

Δημοφιλέστερος πολίτικος αρχηγός είναι ο Κ.Μητσοτάκης. Ακολουθεί δεύτερος ο Δ.Κουτσούμπας, τρίτος ο Ν. Ανδρουλάκης, τέταρτη η Ζ. Κωνσταντοπούλου και τέταρτος ο Στ. Κασσελάκης.

Το 48,6% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θεωρούν ότι όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Κασσελάκη πρέπει να μείνουν στο κόμμα και να ασκούν κριτική ενώ το 43% θεωρεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν.

Στηρίζουν Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές το 76,2% θεωρεί ότι η στάση των κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Τζουμάκα δεν συμβάλει στην ενότητα του κόμματος και το 77,7% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Κασσελάκη κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση.

Στο 43,8% οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση, αγκάθι η ακρίβεια

Το 54,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές ενώ το 43,8% την κρίνει θετικά. Το 55,5% θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το 89,8% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης.

Σε σχέση με την στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας, το 65,4% προτιμά μια αυστηρή στάση ουδετερότητας, το 18,4% προτιμά να πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ και το 11,5% να πάρει θέση υπέρ των Παλαιστινίων.

Διχασμός για τον γάμο ομοφύλων

Τέλος σε σχέση με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το 48,4% είναι κατά και μάλλον κατά ενώ το 46% είναι υπέρ και μάλλον υπέρ. Στο θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια το 67% είναι κατά και μάλλον κατά ενώ το 28,7% είναι υπέρ και μάλλον υπέρ.

Πηγή: thestandard.gr