19 Οκτωβρίου, 2024

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ανοιχτή πρόκληση για τη συμμετοχή νέων δημιουργών στη Biennale

O Δήμος Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού, ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης BJCEM (Biennale des jeunes créateurs de l‘ Europe et de la Méditerranée), προσκαλεί νέες και νέους δημιουργούς να συμμετάσχουν στη Biennale MEDITERRANEA 20 Young Artists Biennale BORDERLESS!

 
Η Biennale ξεκίνησε το 1985, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική πόλη της Μεσογείου και επικεντρώνεται σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Η BJCEM είναι μια Διεθνής Ένωση με περίπου 50 μέλη από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τις περιοχές που εκπροσωπούν.
 
Η επόμενη Biennale προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο 2025, στη Nova Gorica – Gorizia, στα σύνορα Σλοβενίας – Ιταλίας, είναι μέρος του επίσημου προγράμματος του GO 2025! – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2025 Nova Gorica – Gorizia. Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα φιλοξενηθούν στη Nova Gorica από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2025. Τα έργα και οι performances τους θα παρουσιάζονται σε συγκεκριμένους εκθεσιακούς χώρους που θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό μέχρι το τέλος Ιουνίου 2025.
 
Το γεγονός αυτό θα συγκεντρώσει περίπου 120 καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Σκοπός της Biennale είναι η δημιουργία ευκαιριών για νέους καλλιτέχνες, φέρνοντάς τους σε επαφή με την τοπική και διεθνή πραγματικότητα, με στόχο τη συνεργασία, την κινητικότητα, την ανταλλαγή, την αμοιβαία κατανόηση, τον διαπολιτισμικό διάλογο, την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.
 
Η ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απευθύνεται σε όλους τους καλλιτέχνες, ηλικίας 18 έως 34 ετών (γεννημένοι από την 1η Ιανουαρίου 1990), εικαστικούς, κινηματογραφιστές, συγγραφείς, performers, μουσικούς, σχεδιαστές και δημιουργικούς σεφ. Προτεραιότητα θα δοθεί σε καλλιτέχνες που δεν έχουν συμμετάσχει σε Biennale στο παρελθόν.
 
Ο φάκελος υποψηφιότητας (αίτηση, βιογραφικό σημείωμα, portfolio) των νέων δημιουργών θα υποβληθεί μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση biennale2025@minscfa.gov.gr και η προθεσμία υποβολής λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2024, στις 9 το βράδυ. Τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα επιλεγούν θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της BJCEM (www.bjcem.org) στις 22 Νοεμβρίου 2024.