21 Ιουνίου, 2024

Δημήτρης Βίτσας: Περιμένουμε η ομάδα Αχτσιόγλου να βγει. Ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά το νέο κόμμα;

Ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την αποχώρησή του από το κόμμα, την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη διαμόρφωση του νέου σχηματισμού που θα δημιουργήσουν οι αποχωρίσαντες.
«Βαρύ» είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις συνεχείς αποχωρήσεις ιστορικών στελεχών αλλά και μετά τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βίτσας μίλησε για την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και στη συνάντησή του με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τι σηματοδοτεί.

«Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για δύο ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί πάρα πολύ στενά. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ήταν εκπρόσωπος Τύπου στο Μαξίμου και έφυγε με μία πολύ σεμνή δήλωση το 2015 λέγοντας ότι οι πιέσεις που ασκούνται από την Τρόικα στην τότε ελληνική κυβέρνηση, είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορούσε να αντέξει. Πρόκειται για άνθρωπο με εξαιρετικές ικανό9τητες και ό,τι έχει αποφασίσει ή είναι προς απόφαση, του εύχομαι να το επιτύχει. Γίνεται η εμφάνιση Τσίπρα που σημαίνει ότι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες. Έτσι το ερμηνεύω, δεν ξέρω ποιον άλλον θα δει. Η προσπάθεια να πειστεί η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα της, να δώσουν την πολιτική μάχη τους όντας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς συνεχίζουμε αυτή την πολιτική δραστηριότητα, έχουμε αποφασίσει ότι βγαίνουμε έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε τα χέρια μας λυτά και αφορά στην συνολική πολιτική της ριζοσπαστικής αριστεράς», είπε αρχικά.

Θα πάρει η ριζοσπαστική αριστερά μορφή σε σχηματισμό;
Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, «θα απαντήσω λίγο μη διαφανώς. Γενικά ο στόχος στηρίζεται στην εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ένα πολιτικό κενό το οποίο ως τώρα κάλυπτε ο ΣΥΡΙΖΑ με μία συγκεκριμένη πολιτική. Έχει μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο τελευταία συνθετικά του, δηλαδή ριζοσπαστική αριστερά έχουν αλλοιωθεί και αυτό είναι πραγματικότητα, οπότε ο κ. Μητσοτάκης «παίζει μπάλα» μόνος του».

Και πρόσθεσε: «Ο στόχος είναι αυτές οι διάσπαρτες ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς, αρχής γενομένης από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μπορούν να συνεργαστούν και να συνοδοιπορήσουν και σε σχέση με τις ευρωεκλογές τον Μάιο, έτσι ώστε να επιτύχουν πράγματα και για την χώρα μας – εξού και πολλά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για πατριωτική αριστερά, έναν όρο που δεν χρησιμοποιήσαμε, όχι γιατί είμαστε αντίθετοι προς τη λογική του πατριωτισμού. Αντιθέτως, πάντοτε η αριστερά έδινε το αίμα της για την ελευθέρια της χώρας. Η προηγούμενη πολιτική με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα ήταν να βγει η χώρα από τα μνημόνια όρθια. Βγήκε και ανοίχτηκε ένας διάδρομος χωρίς την πίεση των μνημονίων».

«Θετικό είναι να πάει ο κ. Κασσελάκης στη πορεία του Πολυτεχνείου. Κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξει το σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα που ξέραμε και αυτό δεν συνέβη μόνο με την εκλογή Κασσελάκη, έχει συμβεί πριν. ποτέ δεν έχουμε κάτσει να το συζητήσουμε και αυτό είναι το κακό. Εδώ και 5 μήνες η ΚΕ δεν έχει κάτσει να συνεδριάσει να βγάλει συμπεράσματα, να σκιαγραφήσει τις βουλευτικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητήσει αυτά τα πράγματα, χωρίς να μπει στην συζήτηση η «αριστερή ψυχή του», συμπλήρωσε το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά» το νέο κόμμα;
«Σαν όνομα δεν έχουμε καταλήξει. Θέλουμε να φτιαχτεί ένας πολιτικός χώρος και έχουν πέσει στο τραπέζι πολλά ονόματα. Δεν πρέπει να έχει μόνο ένα στοιχείο, το στοιχείο της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε αυτό πρέπει να προσθέσεις το στοιχείο της αριστερής οικολογίας, τα φεμινιστικά προγράμματα. Να είναι ένας τίτλος μικρός και να κατανοείται εύκολα η πολιτική», σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας.

Θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση;
«Θα σας απαντήσω την Τρίτη, που θα έχει περάσει η συνεδρίαση της ομάδας Αχτσιόγλου. Θα εξαρτηθεί το ποιος έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ποια είναι α βήματα της νέας αυτής προσπάθεια. Θα είναι καλό να έχουμε 8 βουλευτές από εκείνη την ομάδα. Περιμένουμε η ομάδα Αχτσιόγλου να βγει από την μέγγενη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε στην 4η μέρα από τη  λήξη της συνεδρίασης και έχουν συμβεί πάρα πολλά πράγματα. Ευελπιστώ ότι θα συμβούν και άλλα πράγματα και αύριο και τις επόμενες μέρες. Η Έφη Αχτσιόγλου με έναν καλό αριθμό βουλευτών μπορεί να συνεργαστεί με εμάς όντας έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε κοντά στις απόψεις», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Δεν έχω επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. Δημοσιοποιούν μία ενέργεια και κοιτάμε που θα φτάσει. Κάποιος φώναξε  τους δημοσιογράφους για να βγει αυτή η φωτογραφία. Με ενδιαφέρει να σέβεσαι την πολιτική παρουσία κάποιου και όχι να τον θίγεις», κατέληξε ο κ. Βίτσας.

madata.gr