Αίσθηση προκαλούν στην Τουρκία οι δηλώσεις του πρώην προέδρου του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, ο οποίος υποστηρίζει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά σε εκλογική διαδικασία.
Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Yeniçag», Ορχάν Ουγουρλούογλου, επικοινώνησε με τον πρώην πρόεδρο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), Τουφάν Αλγκάν, σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία.
Μάλιστα, ρώτησε τον Αλγκάν εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος δύο φορές το 2014 και το 2018, μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Σε μια «απρόβλεπτη» δήλωση, ο κ. Αλγκάν απάντησε πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά.
«Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανέφερε επίσης ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Με βάση την εμπειρία μου και σχετικά με αυτό που ρωτήσατε, νομίζω ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τρίτη φορά», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας και συνέχισε διευκρινίζοντας: «Ωστόσο, εάν η Εθνοσυνέλευση προκηρύξει πρόωρες εκλογές, θα μπορεί να είναι υποψήφιος».
Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της εφημερίδας Duvar, όμως, στις 24 Μαρτίου το YSK αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή της αίτησης του Ερντογάν να είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Η κίνηση ήρθε παράλληλα με τις συζητήσεις για το εάν ο Ερντογάν μπορεί νόμιμα να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά.
Στη συνέχεια, ο Αλγκάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου μεταξύ 1996 και 2004, αναφέρθηκε στο συμβάν του 2002, όταν τέθηκε το ζήτημα εάν ο Ερντογάν θα μπορούσε να είναι βουλευτής στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 11 για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, όσοι έχουν καταδικαστεί με το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές. Τότε ο Ερντογάν είχε αυτο-οριστεί ως πρώτος υποψήφιος στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης και πρώτος στον εκλογικό κατάλογο. Έτσι κατάφερε να μπει στην προσωρινή λίστα για το Κοινοβούλιο.
Τότε το ερώτημα που είχε τεθεί ήταν αν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής ή όχι. Στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο περιελάμβανε επτά μέλη οι ψήφοι ήταν τρεις υπέρ και τρεις κατά. Τότε ο Αλγκάν ψήφισε πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο Ερντογάν, ωστόσο ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση έθεσαν κάποια ένσταση για τους εκλογικούς καταλόγους και έτσι δεν συνέβη κάτι.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πάντως ότι δεν υπάρχει νομικό κόλλημα να είναι ο Ερντογάν ξανά υποψήφιος, καθώς το σύστημα είναι νέο και ο ρόλος είναι διαφορετικός μετά τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος το 2017, καθώς ο πρόεδρος έχει διαφορετικό ρόλο.
Τι κάνει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο
Οι αρμοδιότητες του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το τουρκικό Euronews αφορούν όλες τις διατάξεις που βεβαιώνουν ότι η διαχείριση και διεξαγωγή των εκλογών θα πραγματοποιηθεί με έναν δίκαιο και διαφανή τρόπο.
Είναι ένα Συνταγματικό Συμβούλιο που εξετάζει όλα τα παράπονα και τις αντιρρήσεις περί νοθείας στις εκλογές και παίρνει την τελική απόφαση, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα στο κοινό γρήγορα και με ασφάλεια.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Τζόκερ: Η κλήρωση σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου. Τζόκερ το 8
ΔΥΠΑ: Ποιοι και πώς μπορούν να εξασφαλίσουν το εκπαιδευτικό επίδομα 400 ευρώ – Άνοιξε η πλατφόρμα
Το συναίσθημα που αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια κατά 31%