Έρχεται η Δικαστική Αστυνομία αφού τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το «Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης Δικαστικής Αστυνομίας – Τροποποιήσεις Ν. 4963/2022», για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπεται να διενεργηθεί μέσω ΑΣΕΠ και θα αφορά στην πρόσληψη 600 ατόμων στη Δικαστική Αστυνομία, τα οποία θα κατανεμηθούν στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας και θα αποτελούν το ένστολο και ένοπλο προσωπικό, που θα εκτελεί αστυνομικά καθήκοντα.
Επίσης, προβλέπεται η πρόσληψη και 150 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων για το πολιτικό προσωπικό, που θα εκτελούν καθήκοντα πραγματογνωμόνων.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 22:00.
Ειδικότερα, για την πρώτη εφαρμογή του νόμου στην Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας συστήνονται εξακόσιες (600) οργανικές θέσεις, οι οποίες κατανέμονται σε κλάδους, ως εξής:
τριάντα (30) θέσεις για τον κλάδο ΠΕ Δικαστικής Αστυνομίας,
εβδομήντα (70) θέσεις για τον κλάδο ΤΕ Δικαστικής Αστυνομίας και
πεντακόσιες (500) θέσεις για τον κλάδο ΔΕ Δικαστικής Αστυνομίας.
Ποιος ο ρόλος της Δικαστικής Αστυνομίας
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό, αυτοτελές αστυνομικό Σώμα (όχι υπηρεσία, όπως πχ είναι το Λιμενικό), το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο αρμόδιος υπουργός θα είναι υπεύθυνος να ορίζει τον ανώτερο προϊστάμενο της Δικαστικής Αστυνομίας με τριετή θητεία, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι εκείνος θα αποτελεί ανώτατο ή ανώτερο συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό.
Σε γενικές γραμμές, το σώμα θα αποτελείται από δύο τμήματα: το πολιτικό και το ένστολο. Οι ένστολοι θα είναι εκείνοι που θα βρίσκονται στις αίθουσες των δικαστικών μεγάρων, για τη φύλαξη των χώρων, αποδεσμεύοντας το προσωπικό της ΕΛΑΣ. Ενώ το πολιτικό σκέλος του σώματος αφορά στο μάλλον πιο κομβικό κομμάτι – την παροχή επικουρικής βοήθειας στις δικαστικές κι εισαγγελικές αρχές. Πρόκειται να στελεχωθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες από διάφορους κλάδους ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά προσωπικού (ενδεικτικό παράδειγμα ότι όλη η ελληνική επικράτεια αριθμεί μόλις 24 άτομα με ειδίκευση ιατροδικαστή).
Έτσι, πρόκειται να αποτελεί ένα χέρι βοηθείας για τη δικαστική ευρυθμία σε καθημερινή βάση, πχ δίνει τη δυνατότητα στους δικαστικούς λειτουργούς να καλούν τεχνικούς συμβούλους την ώρα που πραγματεύονται μια υπόθεση, δίνει τη δυνατότητα ταχύτερης εκτέλεσης των ποινικών αποφάσεων όπως και επίδοσης των δικογράφων.
Ενώ είναι σημαντικό ότι ανάμεσα στους νομικούς επιστήμονες του σώματος θα περιλαμβάνονται και ειδικευόμενοι στην προανάκριση και τις προανακριτικές διαδικασίες, στάδιο κατά το οποίο παρατηρούνταν μέχρι σήμερα λάθη και αμέλειες από το μη ειδικευμένο προσωπικό της ΕΛΑΣ.
Συνολικά, στόχος για το σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας είναι να βοηθήσει στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, να κάνει πιο αποτελεσματική την απόδοση της δικαιοσύνης στη χώρα, με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων για το κράτος. Βέβαια, στην εφαρμογή θα φανεί το αποτέλεσμα.
www.real.gr
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Νικήτας Κακλαμάνης: Λάθος κίνηση να δημιουργήσει ο Σαμαράς δικό του κόμμα
“Συγγνώμη για τη σιωπή μου”: Συγκινεί ο Κώστας Μυλώσης για τον χαμό του Βασίλη Μαντζουράνη – Στη Μενεμένη η κηδεία του
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σήμερα στο Μαξίμου