2 Μαΐου, 2024

Διέπρεψαν τα παιδιά του Κύδων στο Σκάκι

Μέσα σε ένα καλοκαίρι που η αγωνιστική δράση υπονομεύτηκε από τις συνέπειες της πανδημίας ελάχιστα ήταν τα θερινά τουρνουά που πραγματοποιούνται. Ένα από αυτά είναι και το τουρνουά της Παλαιοχώρας που έγινε το διάστημα 18 – 25 Ιουλίου 2020. Στην Παλαιοχώρα αγωνίστηκαν 150 σκακιστές και σκακίστριες με πολλές διεθνείς συμμετοχές. Το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό καθώς σχεδόν οι μισοί είχαν ΕΛΟ άνω του 2000.

Τους σκακιστές δυσκόλεψαν η αφόρητη ζέστη που επικρατούσε τόσο στις κλειστές αίθουσες όσο και στις υπαίθριες σκακιέρες, αλλά και ο θόρυβος που κάποιες φορές ερχόταν από εξωτερικούς παράγοντες του τουρνουά. Οι ειδικές συνθήκες του COVID-19 όμως δικαιολογούν τις όποιες δυσκολίες.

Νικητής αναδείχθηκε ο Έλληνας ΙΜ Κούρκουλος-Αρδίτης με 7,5 βαθμούς. Μάλιστα έκανε ελληνικό δίδυμο στην κορυφή καθώς μετά την άρση μιας εξαπλής ισοβαθμίας δεύτερος αναδείχθηκε ο Έλληνας GM Χρήστος Μπανίκας. Ακολούθησαν με 7β. επίσης οι GM Lagarde Maxime (Γαλλία) , GM Christiansen Johan-Sebastian (Νορβηγία), IM Βλάχος Ανατόλ (Ελλάδα), GM Nevednichy Vlatislav (Ρουμανία) και GM Basso Pier Luigi (Ιταλία).

Αγωνίστηκαν επίσης και αρκετοί μικροί και μεγάλοι από την λέσχη του Κύδωνα και του ΟΦΣΧ. Καλύτερο πλασάρισμα είχε ο Γιάννης Καλογερής με 5,5 β. Ο ίδιος βέβαια δεν έμεινε ευχαριστημένος γιατί οι δυνατότητές του είναι μεγαλύτερες.

Με τους ίδιους βαθμούς (5,5) ισχύουν σχεδόν τα ίδια και για τον Γιώργο Μυλωνάκη. Μια απροσδόκητη ισοπαλία στον 3ο γύρο δεν του επέτρεψε να παίξει ψηλότερα και να κερδίσει κάτι περισσότερο από μία μονάδα ΕΛΟ. Η τελική του κατάταξη ήταν λίγο καλύτερη της αρχικής και τελικά βρέθηκε με (έστω και μικρό) κέρδος.

Ο ικανότατος 17χρονος Χρήστος Μαρινάκης με 4,5 βαθμούς είχε παρόμοιο τουρνουά. Μόνο που η απώλεια του Χρήστου έγινε στον τελευταίο γύρο. Η τελική κατάταξη ήταν σχεδόν ίδια με την αρχική, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι μπορούσε καλύτερα.

Ο επίσης ταλαντούχος έφηβος Ανδρέας Σηφογιαννάκης δεν έκανε το καλό του τουρνουά. Εμφανίστηκε λίγο “καλοκαιρινός” και οι 4 βαθμοί μάλλον δεν του αντιστοιχούν.

Αντίθετα η συνομήλική του Κατερίνα Αλειφέρη με τους ίδιους βαθμούς (4) ήταν και η καλύτερη παρουσία του Κύδωνα. Είχε τελική κατάταξη πολύ καλύτερη από την αρχική της, πήρε αποτελέσματα από ανώτερους αντιπάλους και έφυγε από την Παλαιοχώρα με 87 (!) βαθμούς ΕΛΟ στο σακούλι της. Ίσως το καλύτερό της τουρνουά!

Ένας βαθμός λιγότερος (3β.) ήταν η συγκομιδή του μικρότερου αδελφού της Γιάννη Αλειφέρη. Μια ωραία νίκη στον 2ο γύρο επί ενός ισχυρότερου αντιπάλου τού δίνει και 22 βαθμούς ΕΛΟ.

Ο Κύδωνας όμως είχε και ένα άλλο ντουέτο από αδέλφια. Ο Γιάννης Θεοδωρογλάκης (3β.) και η Βαρβάρα Θεοδωρογλάκη (2,5β.) πήγαν στην Παλαιοχώρα και συνδύασαν τις διακοπές με καλές σκακιστικές εμπειρίες.

Γενικά, καθώς έχουν ήδη προκηρυχθεί τα τελικά νεανικά (28/8 ως 3/9, Αθήνα) και τα Πανελλήνια Μαθητικά (4/9 ως 6/9, Αθήνα) ήταν καλό που μικροί και μεγάλοι πήραν παρτίδες. Πόσο μάλλον που αναμένονται οι προκηρύξεις και η “τύχη” των μεγάλων διασυλλογικών διοργανώσεων όπου μικροί και μεγάλοι του Κύδωνα και του ΟΦΣΧ θα χρειαστεί να παρουσιαστούν πανέτοιμοι.

Kydonchania