16 Νοεμβρίου, 2024

Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Η στάση της Ελλάδας

Διχασμένοι παραμένουν οι Ευρωπαίοι για τον τρόπο που θα εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια των χωρών μελών της Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός, σε τετ α τετ που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν στη Σόφια, στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του αγωγού που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στα Βαλκάνια και την Ελλάδα, υπογράμμισε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης με την επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας την στήριξη του Γάλλου προέδρου και ακόμη 13 κρατών μελών, επέμεινε στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τη Ρωσία και στο περιθώριο των εγκαινίων του αγωγού IGB στη Σόφια άφησε αιχμές κατά της Γερμανίας.

«Είναι αδιανόητο αυτήν την στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν είχαν μια ιδιότυπη κόντρα γύρω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν τα κράτη μέλη από τη μια πλευρά και την ανάγκη διασφάλισης της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς που είναι και η δύναμή της όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΕ.

«Η ενεργειακή κρίση είναι σοβαρή και απαιτεί από τη Ευρώπη μια κοινή αντίδραση. Πρέπει να προστατέψουμε τα θεμέλια της οικονομίας και ιδίως την ενιαία μας αγορά».

«Αγαπητή Ούρσουλα, αυτό που κάναμε με τον Covid πρέπει να το επαναλάβουμε με το αέριο, χρειαζόμαστε μια ενιαία στρατηγική και πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι θέτουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάνω από τα επιμέρους  εθνικά συμφέροντα», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Gazprom διακόπτει την παροχή αερίου στην Ιταλία
Σε αυτό το κλίμα σκληρού μπρα ντε φερ μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για τη συγκράτηση των εκρηκτικών τιμών ενέργειας που δοκιμάζουν τις αντοχές των εθνικών οικονομιών, η Gazprom ανακοίνωσε τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Κι αυτό την ώρα που η γειτονική χώρα ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πράγας, μαζί με την Ελλάδα, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Πολωνία επανακαταθέτουν πρόταση στην Κομισιόν για το πλαφόν, έχοντας απέναντί τους την Αυστρία που συντάσσεται με Δανία και Ολλανδία στο γερμανικό μπλοκ.

«Πλαφόν στο αέριο μπορεί να δουλέψει μόνο αν απαντήσουμε στην ερώτηση του τι θα συμβεί αν δεν φτάσουν επαρκείς ποσότητες αερίου στην Ευρώπη. Η μόνη απάντηση που ακούω είναι ότι τότε η ποσότητα θα διαμοιραστεί στην Ευρώπη. Δεν θεωρω ότι αυτό είναι πολιτικά εφικτό. Θα οδηγούσε την Ευρώπη και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στο όριο, μπορεί και στο τέλος του», είπε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός οικονομίας Γερμανίας.

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
Η λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού IGB Ελλάδας – Βουλγαρίας ανατρέπει τα γεωπολιτικά δεδομένα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις διαδοχικές επαφές που είχε με τους ηγέτες των Βαλκανικών χωρών αλλά και με τον πρόεδρο του  Αζερμπαϊτζάν, να επισημαίνει εμφατικά την αναβάθμιση της χώρας σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης.

«Από άποψη ποσοτήτων και επάρκειας, η Ελλάδα είναι πλήρως εξασφαλισμένη για τον δύσκολο και αβέβαιο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Και από άποψη τιμώ,ν έχουμε δηλώσει ότι θα καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων», είπε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στο MEGA.

Ο υπουργός Επικρατείας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών ρεύματος.

Μega.com