6 Νοεμβρίου, 2024

Διαζύγιο και οικογενειακή διαμεσολάβηση – Τί προβλέπει ο νόμος και οι αλλαγές

Η δικηγόρος Νανά Παπαδογεωργάκη μίλησε σχετικά με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης που είναι υποχρεωμένα τα ζευγάρια να περάσουν, σύμφωνα με το megatv.com, πριν πάνε στο δικαστήριο για να επιλύσουν οικογενειακές διαφορές, καθώς και το διαζύγιο τους.

«Οι διαμεσολαβητές είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον κόσμο όταν αποφασίσει να τραβήξει ένα διαφορετικό δρόμο. Αυτό στο μυαλό του Έλληνα είναι συνδυασμένο με το παραδοσιακό σύστημα αντιδικίας, δηλαδή το δικαστήριο. Διαφωνώ κυρίως όταν υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν θέματα διατροφής ή επικοινωνίας. Σήμερα ο κόσμος πιστεύει ότι όταν θέλει να χωρίσει, ότι ο μοναδικός δρόμος είναι το δικαστήριο για την επίλυση της διαφοράς», ανέφερε αρχικά.

«Ο νόμος έχει αλλάξει, πλέον είναι υποχρεωτικό να πας σε έναν διαμεσολαβητή πριν πας στο δικαστήριο για να επιλύσεις τις διαφορές οικογενειακής φύσεως. Αυτό γίνεται για να υπάρξει μία κουλτούρα ότι το δικαστήριο δεν είναι ο πρώτος τρόπος για να επιλύσουν τις διαφορές τους», πρόσθεσε.

«Ο οικογενειακός διαμεσολαβητής είναι υπό την σύμφωνη γνώμη και των δύο, υπάρχει ένα μικρό κόστος γι’ αυτό, σε σχέση με τα δικαστήρια που θα χρειαστεί να κάνει στα επόμενα 2 χρόνια για να ρυθμίσει τα περαιτέρω. Μέσα σε ένα 8ωρο μπορεί να λυθεί όλο το πρόβλημα και το ζευγάρι να βγει με μία απόφαση η οποία θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο, την επόμενη μέρα, και έχει την ισχύ δικαστικής απόφασης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Για την αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο η κ. Παπαδογεωργάκη είπε πως «Στα διαζύγια, τα παιδιά δεν πλήττονται από τα δικαστήρια και τα διαζύγια αυτά καθεαυτά, όσο πλήττονται από τις σχέσεις που έχουν οι γονείς μετά το διαζύγιο. Δεν είναι κάτι μαγικό, υπάρχουν δυσκολίες, είναι κάτι που μπορείς να το ρυθμίσεις εσύ και όχι να κάνεις ό,τι σου επιβάλει το δικαστήριο. Το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε, και υπάρχει και η συνεπιμέλεια, και ο ίδιος ο δικαστής προτείνει την διαμεσολάβηση. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσει κανείς, αλλά πρέπει να περάσει αυτό το βήμα».

«Όποιος το επιθυμεί μπορεί να μπει να δει το μητρώο των διαμεσολαβητών στο site του υπουργείου Δικαιοσύνης, και να προχωρήσει φυσικά μαζί με τους δικηγόρους τους», κατέληξε.

Δείτε παρακάτω στο βίντεο πως η δικηγόρος Νανά Παπαδογεωργάκη περιγράφει τι προβλέπει ο νόμος:

 

madata.gr