28 Μαρτίου, 2024

Debate: Η φράση – βόμβα Ανδρουλάκη για φυλακές ανοίγει παράθυρο για Ειδικό Δικαστήριο

Μια φράση του Νίκου Ανδρουλάκη στο χθεσινό debate των πολιτικών αρχηγών, είναι αυτή που φαίνεται να μένει στο προεκλογικό σκηνικό και θα συζητηθεί μέχρι τις εκλογές αλλά και μετά από αυτές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θύμα των τηλεφωνικών υποκλοπών επέμεινε πολλές φορές πάνω σ’ αυτό το θέμα και είπε σε μια από τις τοποθετήσεις του:

«Δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία, όταν εξελισσόταν η εσωκομματική διαδικασία με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Στόχος μου είναι να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος των παρακολουθήσεων σε βάρος εμού και άλλων πολιτών».

Αυτή η φράση ερμηνεύεται από πολλούς ως υπόσχεση – δέσμευση του Ν. Ανδρουλάκη για Ειδικό Δικαστήριο, ακόμη και σε βάρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κι αυτό διότι σε προηγούμενη απάντησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενέπλεξε εμμέσως πλην σαφώς τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να υψώνεται τείχος προστασίας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τον στενό συγγενή του, εννοώντας προφανώς τον Γρ. Δημητριάδη. Και είναι αδιανότητο να έχεις στενό συνεργάτη που στήνει αυτό το παρακράτος.

Είπε επίσης ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη κι επανέλαβε έξω από το κτίριο της ΕΡΤ ότι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα ερευνήσει την υπόθεση και θα τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται.

H φράση του κ. Ανδρουλάκη προκάλεσε αναστάτωση στο debate, κάτι που επιβεβαίωσε και η δημοσιογράφος του Mega, Ράνια Τζίμα η οποία κρίνοντας την γεμάτη κανόνες και περιορισμούς τηλεμαχία είπε:

«Δηλαδή, συγγνώμη… Είπαν στους δημοσιογράφους «ελάτε εδώ, κάντε δεύτερη και τρίτη ερώτηση». Κάποια στιγμή λέει ο κ. Ανδρουλάκης πως «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή». Και μένουμε άναυδοι οι δημοσιογράφοι! Κοιταζόμαστε μεταξύ μας, δίπλα μου ήταν ο Παναγιώτης Στάθης και ακριβώς παραδίπλα ο Αντώνης Σρόιτερ. Σκουντάω, δεν μας έπιαναν εκείνη την ώρα οι κάμερες, λέω «παιδιά, θα κάνουμε κάτι; Θα πούμε κάτι;». Με βλέπει ο Κουβαράς και μου γνέφει «δεμένα τα χέρια μου». Δηλαδή βγαίνει ένας πολιτικός αρχηγός και λέει για τις υποκλοπές ότι κάποιος πρέπει να πάει φυλακή και δεν μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε ποιον εννοεί».

H «απολογία» Μητσοτάκη για Ανδρουλάκη
Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να ρίξει τους τόνους σχετικά με τις υποκλοπές λέγοντας: «Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου, όταν έμαθα την υπόθεση των υποκλοπών. Ανέλαβα πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού της ΕΥΠ. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ποτέ δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης ο κ. Ανδρουλάκης, δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας».

«Δεν περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη να μας πει ότι δεν είμαι κίνδυνος», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά το πέρας της τηλεμαχίας. Όμως, η αρκετά σκληρή και οργισμένη δήλωσή του για τις φυλακές που πρέπει να πάνε όσοι ενεπλάκησαν στις υποκλοπές δίνει νέα διάσταση και στις πολιτικές εξελίξεις.

Αφενός στο χθεσινό debate το χάσμα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διευρύνθηκε μετά τη φράση του κ. Ανδρουλάκη που «μυρίζει» Ειδικό Δικαστήριο.

Αφετέρου, διότι έπειτα από μια τέτοια σκληρή στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργού, θα έλεγε κανείς ότι κόβονται και οι όποιες γέφυρες για κυβερνητική συνεργασία.

Εκτός κι αν σε μια προγραμματική συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία έμπαινε ως βασικός όρος η ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών, ακόμη κι αν η Δικαιοσύνη οδηγήσει με την έρευνά της στη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου που θα είχε στο στόχαστρο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την άλλη, όμως, πώς θα μπορούσε να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο μίλησε για φυλακές;

Ακόμη κι αν εμφανίστηκε απόλυτα θεσμικός, σεβόμενος τις διαδικασίες που ακολουθεί η Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της υπόθεσης η τοποθέτησή του προκαλεί πολλές συζητήσεις για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Το λόγο η Δικαιοσύνη
Πάντως και ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά το ρόλο της Δικαιοσύνης στην υπόθεση των υποκλοπών λέγοντας:

«Πρέπει να υπάρξει άμεση διαλεύκανση του θέματος αυτού από τη Δικαιοσύνη. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη, είναι σημαντικό αυτό, γιατί πρέπει να μάθουμε ακριβώς αν υπήρχαν όντως ποινικές ευθύνες σε αυτήν την υπόθεση».

Το σημαντικό στη συζήτηση που ανοίγει από εδώ και πέρα είναι πώς θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ έπειτα από όλα έχουν ειπωθεί και κυρίως με την υπόθεση των υποκλοπών να παραμένει ανοικτή πληγή και να ανακινείται συνεχώς από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Και βεβαίως θα μπορούσε κανείς να πει ότι με τη φράση του για φυλακές ο Νίκος Ανδρουλάκης ενδεχομένως να αυτοπαγιδευτεί αν τα αποτελέσματα των εκλογών οδηγήσουν στην ανάγκη συζήτησης για συνεργασία με το κυβερνών κόμμα.

Πώς να συνομιλείς με έναν πολιτικό αρχηγό όπως ο Κ. Μητσοτάκης όταν εμμέσως τον έχει εμπλέξει στις υποκλοπές κι έχεις ζητήσει να πάνε φυλακή όσοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση;

Κι ένα παράθυρο

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ν. Ανδρουλάκη για τα θέματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα (STAR) για το εάν συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 16 για να μπορεί να ιδρυθούν και ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ήταν σαφής: «Δεν είμαστε εμπόδιο αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή, χωρίς συμφωνία στο γενικό πλαίσιο της Παιδείας που περιλαμβάνει την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, το Εθνικό Απολυτήριο με εξετάσεις προόδου στο Λύκειο».

Μια τοποθέτηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως παράθυρο ψήφισης της αλλαγής του άρθρου 16 όταν αυτό έρθει στη Βουλή για να ανοίξει ο δρόμος στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μια προοπτική που ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει ξεκάθαρα