21 Μαρτίου, 2023

Χρήστος Σπίρτζης για Τέμπη: Το όλοι φταίνε, δεν ισχύει. Πιστεύω ότι δεν φταίμε

«Αν έχουμε ευθύνες, ποτέ δεν αρνηθήκαμε να τις πάρουμε. Το όλοι φταίνε, δεν ισχύει. Πιστεύω ότι δεν φταίμε», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ο κ. Σπίρτζης ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας: «Όλες αυτές τις μέρες υπάρχει στοχευμένα μέσα στον θρήνο του ελληνικού λαού το “πού είναι ο Σπίρτζης; Τι εννοείτε ήμουν εξαφανισμένος; Υπήρχε δημοσιογράφος που με πήρε και δεν μίλησα; Είχα λόγο να κρυφτώ; Όταν βλέπεις να σπαράζουν οι πατεράδες και μανάδες, το μυαλό πηγαίνει στα παιδιά σου. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνω στα κανάλια με τον Άδωνι Γεωργιάδη, για να κάνουμε καβγά. Σεβάστηκα τον πόνο των ανθρώπων, όλου του ελληνικού λαού και της νεολαίας. Δεν μπήκα σε αυτή την ιστορία, αλλά γιατί λένε ότι κρύφτηκα, δεν καταλαβαίνω;»

«Αν έχουμε μερίδιο ευθύνης, ποτέ δεν αρνηθήκαμε να την πάρουμε.  Το “όλοι φταίνε”, δεν ισχύει. Πιστεύω ότι δεν φταίμε. Εγώ δεν αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φταίει. Ούτε εγώ προσωπικά. Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα γινόταν, αν ίσχυε ό,τι ίσχυε μέχρι το 2019 και το 2020 στον ΟΣΕ. Δεν θα γινόταν αυτό», είπε ο βουλευτής και πρώην υπουργός.

«Κατ’αρχάς είναι τραγικό να λέμε ότι σε διπλή σιδηροδρομική γραμμή έγινε σύγκρουση. Πότε στην Ελλάδα έχει γίνει αυτό; Μέχρι το 2018 είχαμε μονή και δεν είχε γίνει σύγκρουση. Είχαν γίνει άλλα δυστυχήματα αλλά είναι δυνατόν σε διπλή να γίνει μετωπική; Αποδομήθηκε, κατέρρευσε όλο το σύστημα μέσα στα 4 χρόνια.   Κατέρρευσε γιατί συνεχίστηκε μια άλλη λογική στην στελέχωση του ΟΣΕ», ανέφερε σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη.

Στον ΟΣΕ και στο Μεταφορών όταν σου λέει κάποιος έχω πρόβλημα ασφάλειας εκεί, σταματάς αν δεν μπορείς να διασφαλίσεις τους όρους ασφαλούς λειτουργίας.  Εμείς σταματήσαμε το ΤΡΑΜ, τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

Σημείωσε ότι το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης υπήρχε. Αυτό είναι βελτίωση της ασφάλειας, γιατί υπήρχαν σταθμάρχες, κλειδούχοι και δευτεροβάθμιο που σταμάτησε το 2019 στην Καρόλου, τόνισε.

«Το 2020 χωρίστηκε η Καρόλου σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Hellenic Train. Και να κάνω και μια αποκάλυψη σε αυτό: Αυτό που λένε όλα τα παιδιά ότι βλέπουμε που έρχεται το delivery, αυτό στα τρένα υπήρχε και υπάρχει.   Ανά πάσα στιγμή μπορούσαμε να δούμε που είναι το τρένο, σε όλο το δίκτυο.

Τηλεδιοίκηση δεν υπήρχε, αλλά υπάρχει gps σε κάθε τρένο, υπάρχει εφαρμογή της Vodafone, όταν λειτουργούσαν μαζί ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ επικοινωνούσαν οι μεν του ΟΣΕ με τους σταθμάρχες και οι δε με τους μηχανοδηγούς. Δεν έβλεπαν σε ποια γραμμή, αλλά χάραζαν. Τώρα ο ΟΣΕ, δεν το έβλεπε», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Στη Λάρισα που αναφέρθηκε ο κ. Γεραπετρίτης, υπήρχε το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης, αυτό ήταν τοπικό όμως.  Στη Λάρισα, υπήρχε και δεύτερο σύστημα τηλεδιοίκησης που υπέστη βλάβη το 2019 και κάηκε και δεν το έφτιαξε κανείς.  Γιατί δεν το έφτιαξε κανείς; 9,5 δισ. απευθείας αναθέσεις έκαναν.  Έπρεπε να υπάρχει προσωπικό, να γίνονται συντηρήσεις» κατέληξε.

πηγή: enikos.gr