25 Μαΐου, 2024

Χάρης Θεοχάρης: Προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση για κάποια έκτακτη ενίσχυση – Τι ανέφερε για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τις οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.

«Όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποιεί ότι είναι θέμα ωρών όλοι το περίμεναν. Οι σύσκεψη μας ήταν γενικού προγραμματισμού. Είμαστε σε μια πυκνή περίοδο με πολλές εξελίξεις πχ POS. Ψηφίσαμε ένα  νομοσχέδιο και συνεχίζουμε με το νομοσχέδιο του κώδικα φορολογικής διαδικασίας. Έχουμε τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηώσεις. Αύριο το πρωί έχουμε σύσκεψη που θα τα συζητήσουμε όλα αυτά», είπε αρχικά.

«Για την πρόληψη στο ότι δεν θα εκτοξευθούν οι τιμές των προϊόντων με πρόσχημα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο υπουργός τόνισε πως, «η πολιτεία έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους. Αυτή η περίοδος που εκ των πράγματων υπάρχει αναταραχή, όλοι οι μηχανισμοί είναι σε εγρήγορση. Είτε είναι για την αισχροκέρδεια είτε με την φοροδιαφυγή, οι άνθρωποι και τα συνεργεία της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ θα είναι στους δρόμους αυτές τις μέρες», προσέθεσε ο κ. Θεοχάρης.

Για την ενίσχυση των νοικοκυριών για τα καύσιμα: «η χώρα βρίσκεται ακόμα σε δημοσιονομική προσαρμογή. Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, οι ευρωπαϊκοί κανόνες αλλάζουν και θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που αλλάζουν εντελώς το τοπίο. Είναι διαφορετικοί, οι κανόνες έχουν σχέση με τα έξοδα και όχι με το πλεόνασμα. Είναι νωρίς για να μιλήσουμε για τον προϋπολογισμό αν είναι υλοποιήσιμος. Κατά την γνώμη μου είναι δύσκολος υλοποιηθεί.

Για το γεγονός ότι δεν θα δοθεί έκτακτο επίδομα Πάσχα και για το εάν θα έχει επίπτωση στην κάλπη αυτό το γεγονός, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως, «δεν πρέπει να οδηγούμαστε με αποφάσεις με ψηφοθηρικούς μηχανισμούς. Πρέπει να είμαστε απολύτως χρήσιμοι, δεν έχει νόημα να μην πιάσουμε τους στόχους μας. οι αυξήσεις που έχουν δοθεί στον κατώτατο και στον μέσο μισθό είναι πάνω από τον πληθωρισμό από το 2019 έως σήμερα. Όλοι οι δείκτες αυξάνονται, καταθέσεις και η κατανάλωση. Η κυβέρνηση είναι κοντά τον πολίτη, και θα είμαστε όταν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα. Προς το παρόν, δεν υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση για κάποια έκτακτη ενίσχυση».

πηγή: MEGA TV