29 Μαρτίου, 2024

Χάπια ιωδίου: Γιατί ξεπουλούν στην Ευρώπη εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν λίγες ημέρες έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας.

Μετά από αυτό χιλιάδες πολίτες στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες σχηματίζουν ουρές μέτρων έξω από τα φαρμακεία για να προμηθευτούν προληπτικά χάπια ιωδίου, ώστε να προστατευτούν από πιθανή έκκριση ραδιενέργειας.

Μάλιστα, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι φαρμακοποιοί στη Βουλγαρία ξεπούλησαν τις τελευταίες έξι ημέρες, όσο ιώδιο πουλάνε κανονικά σε ετήσια βάση

Μέχρι όμως και σε χώρες που δε γειτονεύουν με την Ουκρανία, όπως είναι το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γαλλία, η πώληση των συγκεκριμένων σκευασμάτων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

Τα χάπια ιωδιούχου καλίου δεν είναι τίποτα παραπάνω από το ιωδιούχο αλάτι που έχει η θάλασσα.

Πώς όμως δρουν όμως προφυλακτικά στον οργανισμό σε περίπτωση έκκλησης ραδιενέργειας;

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, «προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων».

«Σε περιπτώσεις που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που παίρνουμε, πάει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου. Οπότε αν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, πηγαίνει αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς», εξηγεί ο καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

madata.gr