21 Ιουνίου, 2024

Χανιά: ”Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης”

Προσεχείς εκδηλώσεις

ΣΤΟ «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 2023» ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Το «Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης» πραγματοποιείται από το 2015 στα Χανιά.
Φέτος, θα πραγματοποιηθεί από 1-4 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα κεντρικών και παράλληλων εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος θα ομιλήσει με θέμα: “Οι εκκλησιαστικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη”.
Στην ομιλία διερευνάται η ενασχόληση του εφήβου Μίκη Θεοδωράκη με τις εκκλησιαστικές συνθέσεις, η έντονη παρουσία του βυζαντινού μέλους στο έργο του, αλλά και η ιδεολογική του τοποθέτηση γύρω από αυτό.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα προβληθεί ανέκδοτο υλικό από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Το 2023 είναι αφιερωμένο, παγκοσμίως, στην μέγιστη και οικουμενική Μαρία Κάλλας, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της (2 Δεκεμβρίου 1923).
Η μύθος της Κάλλας παραμένει ολοζώντανος, καθώς η υψηλή τέχνη της εξακολουθεί να σφραγίζει την όπερα και κατά τον 21ο αιώνα, ενώ οι πτυχές της προσωπικότητάς της και του ιδιωτικού βίου της, συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας από δημοσιογράφους, συγγραφείς και καλλιτέχνες.
Το Καλλιτεχνικό Σύνολο “Πολύτροπον” θα παρουσιάσει μια πρωτότυπη παραγωγή με θέμα: “Η Μαρία Κάλλας στην Κωνσταντινούπολη”.
Από την περίφημη κρουαζιέρα του Ωνάση στην Πόλη, το 1959, στην οποία συμμετείχε και η Κάλλας, μέχρι τον θρύλο για το “πιάνο της Κάλλας” στο Μουσείο του Πέρα και την απήχηση της μεγάλης ντίβας στη σημερινή Κωνσταντινούπολη.
Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Διάλεξη: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος
Η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά θα τραγουδήσει άριες από όπερες που ερμήνευσε μοναδικά η Μαρία Κάλλας.
Στο πιάνο ο Μάριος Καζάς.
Artwork: Ιωάννης – Πορφύριος Καποδίστριας.
Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον».
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.