25 Σεπτεμβρίου, 2023

Χανιά: Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη λειτουργία του Φαραγγιού της Σαμαριάς

«Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με ανακοίνωσή του στις 19 Αυγούστου 2023, ενημερώνει τους επισκέπτες ότι μετά τον σεισμό της 13ης Αυγούστου και την μετασεισμική ακολουθία, ο Δρυμός θα είναι ξανά επισκέψιμος για το κοινό την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023. Σε κάθε περίπτωση, οι επισκέπτες «… ενημερώνονται ότι αναλαμβάνουν πλήρως και ατομικά την ευθύνη για τους ενδεχόμενους κινδύνους κατά την είσοδο, διέλευση, παραμονή και έξοδο τους από τον Εθνικό Δρυμό, δηλώνοντας, υπογράφοντας και προσκομίζοντας υποχρεωτικά στις εισόδους του φαραγγιού, σχετική υπεύθυνη δήλωση…».

Θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία είναι απαράδεκτη, υπερβολική και καταχρηστική και σε κάθε περίπτωση συνιστά μια μάταιη και γραφειοκρατικής αντίληψης απόπειρα αποποίησης ευθυνών, που υποδηλώνει άγνοια τόσο σε σχέση με τη διαχείριση του Δρυμού της Σαμαριάς, όσο και γενικότερα για τις δραστηριότητες υπαίθρου. Και όλα αυτά σε μια χώρα με έντονο ανάγλυφο και καθημερινή σχεδόν σεισμική δραστηριότητα, στην οποία εκατομμύρια τουριστών, διασχίζουν, περπατούν, αναρριχούνται και ορειβατούν.

Βάσει αυτής της απόφασης, προτείνουμε στους επισκέπτες που έρχονται στην Κρήτη και στην Ελλάδα, να υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι έρχονται εδώ υπ’ ευθύνη τους. Αν όμως ζητάμε υπεύθυνες δηλώσεις ότι φταίει ο επισκέπτης αν κάτι συμβεί, αν αντιμετωπίζουμε τα θέματα της υπαίθρου με αυτό το σκεπτικό, τότε είναι βέβαιο πως θα την οδηγήσουμε σε μαρασμό και εγκατάλειψη, καθόσον, εκτός των άλλων, δίνουμε την εντύπωση προς τρίτους ότι ως ανεύθυνοι πλέον, δεν νοιαζόμαστε για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ούτε βέβαια για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων και διερχομένων, που θα πρέπει να αποτελούν πάγια και διαρκή επιδίωξη όλων μας.

Προφανώς, όσο υπήρχε σε εξέλιξη μια μετασεισμική δραστηριότητα το Φαράγγι της Σαμαριάς έπρεπε να μείνει κλειστό. Αν όμως η μετασεισμική ακολουθία ολοκληρώθηκε και το φαράγγι ανοίγει ξανά, αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τον τρόπο που προτείνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ακόμα και αν αυτό συνιστά προσπάθεια να κινητοποιήσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ώστε να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.

Καλούμε λοιπόν τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τα συναρμόδια Υπουργεία να άρουν άμεσα αυτό το μέτρο της υπεύθυνης δήλωσης, το οποίο καταφανώς δυσφημεί τον τόπο μας και θα αποτελέσει ένα πολύ κακό προηγούμενο για την διαχείριση των φαραγγιών, των περιπατητικών διαδρομών αλλά και γενικότερα όλο το σύστημα τουρισμού υπαίθρου της χώρας, που με τόσο κόπο και ενέργειες έχει καταστεί από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας.»