14 Νοεμβρίου, 2024

Μπορεί να γίνει πιο φθηνή η υγιεινή διατροφή;

Η ηθοποιός Νίκη Λάμη και η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ιωάννα Κατσαρόλη, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την υγιεινή διατροφή και το κόστος που έχει το να ακολουθήσει κανείς έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής ακολουθώντας την μεσογειακή διατροφή.

Οι περισσότεροι από εμάς προβληματίζονται όταν φτάνουν στο ταμείο του σούπερ μάρκετ και πρέπει να πληρώσουν.

Όταν ωστόσο γίνεται λόγος για «υγιεινή διατροφή», κάποιοι εξοργίζονται, καθώς υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να υπάρξει υγιεινή διατροφή σε μία εποχή ακρίβειας.

Η υγιεινή διατροφή σύμφωνα με μελέτες μπορεί να υπάρξει και να έχει τις ρίζες της στην μεσογειακή διατροφή.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε να τρώμε υγιεινά, όσο πιο οικονομικά γίνεται;

Για το εάν είναι φθηνό το υγιεινό τρόφιμο τοποθετήθηκε η ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στην κωμική σειρά του MEGA, «Μαίρη, Μαίρη, Μαίρη», Νίκη Λάμη.

«Με αφορά πολύ αυτό το θέμα, καθώς είμαι ένα παιδί του “τάπερ”, οπότε πάω και σούπερ μάρκετ και έχω ιδιαίτερη αδυναμία στη λαϊκή. Μου αρέσει πολύ να ξέρω ότι μπορώ να διατηρώ μία διατροφή που να είναι υγιεινή. Έχω δει πολλά οφέλη από αυτό. Αισθάνομαι σαν να τρώω και να «δημιουργείται υγεία», ωραία χρώματα που να περνούν και να είναι όλα ωραία», δήλωσε.

Είναι ακριβή η υγιεινή διατροφή;

Θα μπορούσε να είναι ακριβό σπορ αλλά θα μπορούσε και να μην είναι. Θεωρώ ότι είναι θέμα επιλογών και στο τέλος του μήνα, της βδομάδας, βγαίνουμε κερδισμένοι. Εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι βλέπω ότι στο τέλος του μήνα είμαστε κερδισμένοι οικονομικά. Αναφορικά με το “απ’ έξω”, θεωρώ ότι εκείνη τη στιγμή που το παίρνουμε νομίζουμε ότι είναι φθηνό, αλλά αν το δούμε σε βάθος χρόνου είναι πολλά λεφτά. Μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη οικονομία εάν ορίσουμε εμείς τα γεύματά μας. το να πάω στη λαϊκή θα έχει ένα βάθος χρόνου, το να αγοράσω απ΄ έξω εκείνη τη στιγμή, δεν θα έχει», συμπλήρωσε η αγαπημένη ηθοποιός.

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ιωάννα Κατσαρόλη, μίλησε για την καλή διατροφή και την υγεία.

«Μου άρεσε που η Νίκη συνέδεσε την καλή διατροφή με την υγεία, με αυτό το ερέθισμα της καλής αίσθησης. Συμφωνώ ότι  όταν οργανώνεις τα γεύματά σου σίγουρα εξοικονομείς χρήματα και φυσικά, δεν πετάμε φαγητό, το χρησιμοποιούμε την επόμενη μέρα ή σαν πρώτη ύλη για μία άλλη παρασκευή», τόνισε αρχικά η κ. Κατσαρόλη.

Τι σημαίνει υγιεινή διατροφή;

Είναι σημαντικό να ορίσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μη υγιεινής διατροφής. Η μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων, της ζάχαρης, καθιστούν την διατροφή, μη υγιεινή. Εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί μία υπερτροφή αλλά σε ένα πλαίσιο φαγητού, όπως το περιγράψαμε παραπάνω, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα ακολουθεί μία υγιεινή διατροφή.

Η καλή διατροφή δεν ισορροπεί μόνο στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα. Θέλει μία ισορροπία μεταξύ των δύο. Όταν βάζουμε και μπερδεύουμε όλα τα «υγιεινά» μαζί, γίνεται μία θερμιδική βόμβα και μάλιστα βλέπουμε άτομα που τρώνε υγιεινά, να παίρνουν βάρος. Αγνοούμε την διατροφή των παππούδων μας που έτρωγαν λιτά και «φτωχικά».

Μπορεί να κοστολογηθεί η υγιεινή διατροφή;

«Ισχύει ότι πληρώνουμε παραπάνω όταν αγοράζουμε «μη τοπικά». Είναι σημαντικό να επενδύουμε στην αγορά τοπικών προϊόντων. Πολλοί νομίζουν ότι μία υγιεινή διατροφή είναι ακριβή και να μην την ακολουθούν γι’ αυτόν τον λόγο», παρατηρεί η κ. Κατσαρόλη.

«Γνωρίζουμε βιβλιογραφικά ότι σε περιόδους οικονομικής ύφεσης ή σε ομάδες ατόμων με χαμηλό εισόδημα, οι διατροφικές συνήθειες τείνουν να είναι χειρότερες γιατί βασιζόμαστε στο πόσο θα χορτάσω σε μικρότερη τιμή. Άρα, εύλογα αγοράζουμε τροφές που είναι χορταστικές και συνήθως μη ποιοτικές. Πέρα από το κόστος υγείας, το ποσό του φαγητού που πετιέται ανέρχεται στα 800-1000ε ευρώ ετησίως. Η διατροφή αντιστοιχεί στο 30% του ετήσιου εισοδήματος. Ουσιαστικά χτίζοντας το πλάνο της βδομάδας, και υπολογίζοντας τις ανάγκες μας, θα αγοράσουμε όσα χρειαζόμαστε και θα χαλάσουμε λιγότερα λεφτά και θα πετάξουμε λιγότερο φαγητό», τόνισε η κ. Κατσαρόλη.

Ο διατροφικός πειρασμός και η λίστα στο σούπερ μάρκετ

Η κ. Κατσαρόλη υπογράμμισε πως, «διαφωνώ με το να αγοράζουμε πράγματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σίγουρα θα αγοράσεις μεγαλύτερη ποσότητα έτσι, και μπορεί να μαγειρέψεις μεγαλύτερη ποσότητα και να μας μείνει και να το πετάξουμε ή να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Ο προγραμματισμός είναι σημαντικός αλλά και η αποθήκευση του φαγητού. Η σωστή αποθήκευση αυξάνει τον χρόνο ζωής ενός τροφίμου. Οι περισσότεροι αγνοούν ότι στο ψυγείο υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις για τα τρόφιμα. Για παράδειγμα είναι λάθος να αποθηκεύουμε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου».

Αναφορικά με το τσιμπολόγημα η ειδικός τόνισε πως, «πολλοί που ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή, από αυτά τα τσιμπολογήματα μπορούν να χαλάσουν τη διατροφή τους. δεν μπορεί να είναι η βάση μίας υγιεινής διατροφής το φαγητό εκτός σπιτιού, ωστόσο μπορεί να είναι μία λύση σε δύσκολες στιγμές».

πηγή: MEGA TV