23 Οκτωβρίου, 2024

Μπλίνκεν σε Νετανιάχου: Ο θάνατος του Σινουάρ ευκαιρία για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε την Τρίτη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «επωφεληθεί» από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Στη συνάντηση που είχε με τον Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να επωφεληθεί το Ισραήλ (από τον θάνατο του Σινουάρ) για να επιτύχει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, κατά τρόπο που θα διασφαλίσει μια βιώσιμη ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

 
Ο Μπλίνκεν ζήτησε επίσης από τον Νετανιάχου να λάβει «πρόσθετα μέτρα» για να αυξηθούν και να διατηρηθούν οι ροές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Θα πρέπει επίσης να φροντίσει η βοήθεια αυτή να φτάνει στους αμάχους «απ’ άκρη σ’ άκρη» του θύλακα, πρόσθεσε ο Μίλερ. Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης «συζήτησε τη σημασία της χάραξης μιας νέας πορείας στη μετασυγκρουσιακή περίοδο που θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να ξαναχτίσουν τις ζωές τους και θα παρέχει διακυβέρνηση, ασφάλεια και ανοικοδόμηση για τη Γάζα», συνεχίζει το κείμενο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
Ο Μπλίνκεν και ο Νετανιάχου «συζήτησαν επίσης για τον Λίβανο και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής που θα περιλαμβάνει την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
 
«Συζήτησαν την ανάγκη αποτροπής περαιτέρω περιφερειακής επιθετικότητας από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους. Ο υπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ», προσθέτει το κείμενο.